De Amersfoortse raadszaal
De Amersfoortse raadszaal Jeroen de Valk

'Studenten met beperking gekort'

24 april 2018 om 17:40 lokaal

AMERSFOORT Raadsleden maken zich zorgen over studenten met een beperking. De fractie van Amersfoort2014 vreest dat zij in Amersfoort een studietoelage van 'slechts honderd euro' zouden krijgen, terwijl die toelage elders kan oplopen tot driehonderd euro.

Jeroen de Valk 

De fractie kreeg deze gegevens van belangenorganisaties die berekenden dat 282 euro per maand noodzakelijk zou zijn. Dit is een-kwart van het minimumloon en gebaseerd op de oude Wajong-regeling waar gehandicapten vroeger een beroep op konden doen.

Fractievoorzitter Ben Stoelinga schrijft: ,,Studenten met een beperking doen vaak langer over hun opleiding en zijn vaak niet in staat om een bijbaantje te nemen.'' 

BRANDBRIEF Om hen tegemoet te komen, kregen zij tot 2015 een extra maandelijkse toelage. Sinds de 'decentralisatie' van zorgtaken gaan de gemeentes zelf over deze toelagen. De gevolgen zijn grillig; de toelagen zouden uiteenlopen van 30 tot 300 euro per maand.

De belangenorganisaties die de cijfers verstrekten, zijn de Landelijke Studenten Vakbond en de jongerenafdeling van de CNV. Gezamenlijk gingen de bonden op onderzoek uit, waarna een brandbrief werd verzonden naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De gedachte is: in een 'inclusieve' samenleving waarin praktisch iedereen voor werk beschikbaar zou moeten zijn, dienen studenten met een beperking juist gesteund te worden. Hoe meer diploma's, hoe meer kansen op de arbeidsmarkt.

Stoelinga legt voor in schriftelijke vragen aan het college van b en w: klopt het dat Amersfoort globaal honderd euro studietoelage verstrekt? Op welke berekening is dit bedrag gebaseerd? Waarom wordt dit bedrag niet verhoogd tot 282 euro, zoals de belangenorganisaties adviseren? En: is Amersfoort bereid het bedrag te verhogen en zo ja, wanneer gaat die verhoging in?

De bevindingen van de bonden zijn hier te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie