Annemoon van Hemel
Annemoon van Hemel Annemoon van Hemel

Keskin vervangt Tanamal

18 april 2018 om 15:00 lokaal

AMERSFOORT Harun Keskin is in de Amersfoortse gemeenteraad de vervanger van PvdA'er Grace Tanamal (60), die onlangs om gezondheidsredenen aftrad. Keskin (41) stond de afgelopen vier jaar bekend als een rustige, voorkomende politicus die altijd met serieuze argumenten kwam en nooit 'op de persoon' speelde. Volgens RTV Utrecht eist Keskin bij zijn rentree ook het fractievoorzitterschap van de sociaal-democraten op. 

Jeroen de Valk  

Hij stond op nummer drie van de kieslijst en leek een kansrijke kandidaat. Totdat bleek dat de PvdA zo weinig stemmen had binnengehaald, dat er in plaats van vijf nog maar twee zetels te vergeven waren. Die gingen dus naar Tanamal en PvdA-veteraan Rob Smulders. Smulders was fractievoorzitter en blijft dat.

Bij het afhaken van Tanamal gingen meteen de gedachten uit naar Keskin. Die had echter net afscheid genomen van de politiek en zich gericht op zijn dagelijks werk als organisatieadviseur. Daarom had hij enige bedenktijd nodig.

Smulders: ,,Grace kreeg van haar arts te horen dat ze echt moest stoppen. Harun heeft er een week over nagedacht. Hij had zich weer op zijn werk gestort en heeft ook tijd nodig voor zijn gezin. Na een week besloot hij: ik ga het doen.''

Met Smulders en Keskin wordt de PvdA vrijwel zeker een oppositiepartij. Smulders: ,,Gezien de uitslag van de verkiezingen maken we even pas op de plaats.''

In interviews laat Keskin gewoonlijk weten dat hij werd geïnspireerd door zijn ouders - hard werkende Turkse emigranten - die hem in staat stelden door te leren.

Op de PvdA-site schrijft hij dat hij Amersfoorters vooral banen wil bezorgen. ,,Als raadslid heb ik mij de afgelopen vier jaar sterk gemaakt voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. (…) Ook wat betreft stageplekken en de bestrijding van arbeidsmarktdiscriminatie moeten we als gemeente het voortouw blijven nemen.''

Hij wil zich de komende vier jaar vooral inzetten voor 'de bestrijding van werkloosheid onder ouderen en bestrijding van de armoede waar ook werkende mensen mee te maken hebben'.

Tanamal - tot vorig jaar Tweede Kamer-lid - was na haar kortstondige terugkeer in de Amersfoortse politiek alleen actief gedurende de verkiezingen. Ze  vertelde aan deze krant dat ze mede uit de Kamer was vertrokken vanwege het hectische leven van een politica in Den Haag. Het werk dwong haar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in touw te zijn, ook gedurende de weekends.

FRACTIEVOORZITTER

Volgens RTV Utrecht wil Keskin ook het fractievoorzitterschap gaan bekleden. ,,Dat gaat geen jaar meer duren”, meldt journalist Dennis van Ommeren op de site van de regionale omroep op de eigen website.

Voorlopig is Rob Smulders de fractievoorzitter van de PvdA in Amersfoort. Maar de nadruk ligt hierbij op ‘voorlopig’, aldus RTV Utrecht. Volgens de omroep zei Keskin dat het niet de vraag is óf hij fractievoorzitter wordt, maar wanneer: ,,Dat gaat inderdaad geen jaar meer duren. Uiteraard is Rob hier ook van op de hoogte.” Volgens Keskin is het een bewuste keuze om hem uiteindelijk naar voren te schuiven als fractievoorzitter: ,,We zijn van vijf naar twee zetels gegaan. Er moeten dingen veranderen. Rob was de afgelopen tijd al fractievoorzitter. Soms is het goed om met een fris gezicht aan de slag te gaan’’, aldus RTV Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie