Het zwemgedeelte omvat een 50 meter wedstrijdbad met tien banen.
Het zwemgedeelte omvat een 50 meter wedstrijdbad met tien banen. Gemeente Amersfoort

Amerena open: Amersfoort wil weer meetellen als sportstad

19 april 2018 om 07:14 lokaal

AMERSFOORT Na bijna 2,5 jaar bouwen wordt komend weekend het sportgebouw Amerena geopend. Het complex bestaat uit drie zwembaden, een sporthal en een parkeergarage.

Arjan Klaver

Op velerlei gebied sijpelt de bescheidenheid van Amersfoort door. Ook in de topsport. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' Het is een uitdrukking die zeker de volksaard van de stad typeert. Het lijkt erop dat Amersfoort haar sluier, die eeuwenlang al haar bescheidenheid sierde, afwerpt. Tussen de keien door komen steeds meer geluiden dat 'we' als sportstad mee willen tellen. In een enkel geval wordt de herhalingstoets ingedrukt, zoals bij ZPC Amersfoort. De terugkeer van Zwemstad Amersfoort lijkt een kwestie van een paar jaar.

De hardware in de vorm van de nieuwe Amerena biedt kansen om vanaf komende vrijdag aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Na bijna 2,5 jaar bouwen wordt het sportgebouw geopend. Het complex bestaat uit drie zwembaden, een sporthal en een parkeergarage. In het zwemgedeelte omvat een 50 meter lang wedstrijdbassin met tien banen. Verder is er er een multifunctioneel sportbassin van 25 meter voor recreatief zwemmen. Dit is inclusief springplatforms op onder meer 5 en 10 meter ten behoeve van het schoonspringen. Aanvullend is er een doelgroepenbassin, whirlpool en een sauna.

De sporthal is gerealiseerd conform de NOC*NSF richtlijnen met een sportvloer van 54 x 33 meter. De vrije hoogte van de sporthal is 11 meter. Met beweegbare wanden kan de sportzaal worden opgedeeld in drie ruimten. In de Amerena zijn ook verenigingsruimten en een horecagelegenheid.

Onder het sportcomplex is een royale parkeervoorziening met liefst 210 parkeerplaatsen. Na de festiviteiten kunnen de waterliefhebbers heerlijk zwemmen. En de verenigingen kunnen op hun beurt bouwen aan het topsportklimaat van morgen.

Voorafgaande aan een weekend vol sportieve open dagen onder het immense dak van de Amerena, is de eerste officiële plons in het zwembad op vrijdag 8.30 uur. Wie die eerste plons maakt, blijft geheim. Sterker, degene die is uitgekozen weet pas bij het aanbreken van de openingsdag dat hij of zij als eerste aan de badrand verschijnt. Feit is wel dat het voor deze persoon een grote wens is om de openingsduik te mogen verrichten.

'NIEUW RECORD IN NIEUW HUIS (Vrijdag 18.00 uur.) De 10 x 100 meter vrije slag wordt in een 50 meter bad vaak op de lange baan geschoven. Een vergeten nummer dus dat toch wel degelijk in de officiële boekjes staat van de KNZB en de FINA, de internationale zwembond. Het nationaal record stond vorig jaar dankzij zwemtoppers van ZPC Amersfoort op 9.04,94 minuten. En dat is het laatste record dat in het Sportfondsenbad werd gezwommen. Het eerste nieuwe Nederlandse record in de Amerena zal komende vrijdag worden aangevallen door Austin Namesnik, Bas Morelissen, Jesse van Dijk, Kasper Leeuw, Wietse Waninge, Kinque Struijf, Daniël Claassen, Thomas Verhoeven, Koen Lems en Fabian Beimin.

Als reserve staat olympiër Ben Schwietert op de lijst. „Een nieuw record in een nieuw huis? Het zou mooi zijn", aldus Fabian Beimin die komende vrijdag de laatste zwemmer is van het tiental dat van start gaat.

WORKSHOPS GEERESTEINGROEP (op zaterdag en zondag) Geeresteingroep richt zich in haar praktijkruimte in Amerena op fysiotherapie, manuele therapie, orthopedische revalidatie en sportblessures vanuit de zorgkant. Tijdens de openingsdagen is iedereen uit de buurt welkom om vragen te komen stellen over de sport en beweeglessen. „We hebben een aanbod van verschillende lessen gemaakt zodat men kan ervaren wat bepaalde groepslessen inhouden", aldus fysiotherapeut Jacqueline Stoel.

„Men kan een algemeen fitheidstestje laten afnemen, onze ruimtes komen bezichtigen en we geven graag gezondheidsadviezen ook via een fysiotherapeutische spreekuur. We laten graag onze trainingsruimtes zien met een korte rondleiding en je kan mogelijk ook actief wat oefeningen ervaren. De workshops van de verschillende lessen die we geven zijn te vinden op www.amerena.nl daar kan men zich inschrijven voor bepaalde lessen. De trainingen worden aangeboden door krachttrainers en fysiotherapeuten."

JOINVOLLEYBALTOUR (zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur) De JoinVolleybalTour komt zondag langs: een gepimpte volleybalbus met opblaasbare volleybalattracties. Leuk voor iedereen om actief met volleybal kennis te maken of volleybalskills te testen. Plezier staat voorop en alle onderdelen komen aan bod; smashen, springen, mikken, serveren, een set-up geven en passen. Als een professional duiken naar een bal en natuurlijk komt er een veld mee om alle moves direct in de praktijk te brengen.

STEVIG FUNDAMENT „Er is een sportgebouw neergezet dat voor Amersfoortse en regionale begrippen groot is. Voor landelijke begrippen is de Amerena zelfs serieus. Dat is een van de redenen waarom minister Bruno Bruins (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag bij de opening aanwezig is. Hij zal net als alle andere genodigden en gebruikers oog in oog staan met een immense gebouw dat dankzij architectenbureau VenhoevenCS architecture + urbanism intelligent is ontworpen en voorzien is van een fraai lijnenspel. Ook met Amerena heeft de stad een stevig fundament gelegd om in Amersfoort topsport te kunnen faciliteren. Aan de bestuurders van de sportclubs die de Amerena gebruiken de taak om die uitdaging aan te gaan", aldus Hans Buijtelaar wethouder sport.

KAMPIOENSTEAMS Het Kampioensteam AZ&PC 1998 speelt vrijdag om 19.00 uur tegen ZPC Amersfoort.

Oud-secretaris Edi Gerritsen van AZ&PC, zoals Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort werd genoemd, had een paar maanden geleden een lumineus idee. Hij wilde tijdens de opening van de Amerena de kampioensploeg van het seizoen 1997/1998 laten spelen tegen de huidige waterpoloselectie. „Ik kreeg van enkele spelers van dat team alle telefoonnummers en ben gaan bellen", aldus Gerritsen. „Nagenoeg iedereen komt. Zelfs Jef Hilk, die in New York woont, is van de partij. Het is een illusie dat de openingswedstrijd een kopie wordt van de strijd die twintig jaar geleden onder het dak van het Sportfondsenbad plaatsvond. AZ&PC won toen met slechts één doelpunt verschil van ZPB uit Barendrecht. Maar ik kan wel zeggen dat iedereen op de tribune zal genieten. En dat geldt ook voor alle waterpoloërs die komende vrijdagavond in het water liggen. De huidige selectie ligt dan oog in oog met grootheden als Arie van de Bunt, Daniël Bikkel, Eric Spithoven, Gijs de Kock, Boudewijn de Vries, Kai Rouwhorst, Robbert Willems, Marco Kunz, Jochem Karstanje, Frans Steenbrink, Xander Coumans, Gert de Groot, Niels van de Kolk, Jef Hilk. De coach is niemand minder dan Johan Aantjes. Veel kijkplezier gewenst."

Zaterdag en zondag is het open huis met rondleidingen en activiteiten voor belangstellenden.

Meer informatie en alle activiteiten op: www.amerena.nl.

Edi Gerritsen heeft het kampioensteam van 1998 van AZ&PC  opgetrommeld.
Amerena wordt komende vrijdag na 2,5 jaar bouwen geopend.
Eric Spithoven heeft de organisatie van de feestelijk opening in handen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie