Veilig naar school met Amersfoort2014

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Maandagochtend 8:20: fietsersoversteekplaats op de hoek Zwaanstraat-Heiligenbergerweg. Zoals elke ochtend een drukte van jewelste met bakfietsen, kleuters op fietsjes, ouders met volgepakte “mama-fietsen”. Een mooi beeld, afgezien van het feit dat deze oversteekplaats zich op een compleet onoverzichtelijke Daytona-achtige race-bocht in de Heiligenbergerweg bevindt. Het is elke dag je hart vast houden om deze weg over te steken. De bocht ligt onder een verkanting, lekker om als automobilist extra gas te geven, maar de ouders en kleuters moeten een helling op fietsen.

Ook de bocht Isseltseveld-Noordewierweg in het Soesterkwartier is er een van deze ca-tegorie. Nu is de Noordewierweg in het geheel niet erg fiets-vriendelijk te noemen, maar deze bocht, waar veel jonge kinderen fietsen, is een punt van zorg.

Diezelfde maandagochtend, een aantal kilometers verderop in Hoogland: Voetgangers-oversteekplaats over de Zevenhuizerstraat, ter hoogte van de Plataanweg. Kinderen en ouders die de Berkenschool hopen te bereiken steken de dorpssnelweg over. Zonder klaar-over, die is wegbezuinigd.

We kunnen zo nog wel even doorgaan met het noemen van gevaarlijke punten op de weg naar school die ons de afgelopen weken zijn aangegeven door inwoners van Amersfoort: De Daltonstraat en Everard Meijsterweg, De Bosweg nabij de Vossenweg, de kruising Ringweg Randenbroek-Mendelssohnstraat…

Amersfoort2014 vindt dat deze gevaarlijke situaties zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Voor het fietsverkeer kan dit het beste gedaan worden in samenspraak met de ‘ervaringsdeskundingen’ (de ouders) aangevuld met verkeerskundingen van de gemeente. Het is belangrijk dat de ambtenaren de punten gaan ‘ervaren’ om zo een beter beeld te krijgen van mogelijke oplossingen.

Amersfoort2014 zal een voorstel indienen om zogenaamde “school-thuisroutes” uit te stippelen. Dit zijn routes die gevaarlijke punten vermijden, waardoor kinderen op een veilige manier naar school, sportvereniging of speeltuin kunnen lopen. Door de veilig-heid van de route kunnen kinderen uiteindelijk eerder zelfstandig deelnemen aan het verkeer. In een gemeente als Alphen aan den Rijn en Delft zijn hier reeds goede ervaringen mee opgedaan.

Amersfoort2014 nodigt inwoners van Amersfoort uit gevaarlijke punten door te geven. Vanavond vergadert Amersfoort2014 vanaf 19:00 in wijkcentrum de Driehoek in het Leusderkwartier. U bent van harte welkom!

Menno Fousert

(kandidaat-raadslid Amersfoort2014)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie