Vrijwilligers weggeeftuin geven de strijd op

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Alles hebben ze uit de kast gehaald. De initiatiefnemers van de weggeefwinkel en de natuurtuin, oftewel de 'weggeeftuin'. Motie na motie zagen ze sneuvelen omdat, zoals ze zeggen, 'men elkaar niets gunt'. Een laatste stemming in de gemeenteraad, vorige week dinsdag, bleek het einde van een droom. Drie partijen stemden voor, de rest tegen waaronder SP en CDA, waarna de motie werd ingetrokken. Tot verbijstering van alle betrokkenen.

door Bert Vos

Ondanks politieke wil en na maandenlange voorbereidingen, laten de initiatiefnemers het moegestreden hoofd hangen. Met de weggeeftuin aan de Keerkring hadden ze op eigen kracht en geld een enclave in een woonwijk geschapen. Een groene oase van rust die doet denken aan onontgonnen oergebied met ernaast een winkel waar je nu eens niet hoeft te betalen. Waar leren van de natuur, ontmoeting tussen culturen, vrienden maken, stilte in een drukke wijk, veilig spelen, integratie, samen eten, tokkende krielpippen, recycling van spullen en de mogelijkheid van onbeperkt boeken halen en lezen, elkaar omarmen. Een voorbeeld hoe het ook anders kan. Dat alles is nu volgens woordvoerder Sjors Overbeek voorbij, door politiek gekissebis en elkaar willen aftroeven. Hun paradijs is nu op leven na dood.

Ondanks dat een haalbaarheidsonderzoek aantoont dat koop geen optie is, kwamen Christen Unie, Groen Links en de Partij van de Arbeid toch met een plan van drie jaar huur èn waarbij wordt bekeken of het initiatief levensvatbaar is en of verkoop mogelijk is. Volgens CU-fractievoorzitter Simone Kenndy een goed voorstel dus stemden ze met haar coalitiepartners voor. ,,Wij hadden de weggeeftuin graag behouden, zoals het nu ging was helemaal niet nodig. En was helaas niemand van de betrokkenen op de tribune aanwezig. Zo ja, dan had ik kunnen schorsen en vragen 'wat willen jullie?' Dan hadden we de motie kunnen aanpassen en er een periode van vijf jaar huur van kunnen maken. We hadden dit beter na de coalitieonderhandelingen kunnen bespreken. Nu zat er een veel te grote druk op."

De initiatiefnemers zien dat heel anders. Dat ze niet op de tribune zaten was een bewuste keuze. Ze wisten dat CDA en SP tegen zouden stemmen. En kopen blijft onbespreekbaar. ,,Eigenlijk zijn we er niet rouwig om. Wij zijn een stel vrijwilligers die iets moois voor de buurt wilden neerzetten. Er is gewoon geen oog voor het maatschappelijk belang. De winkel zit er al zeven jaar en de tuin is een half jaar geleden ingericht. Tot ieders tevredenheid", zegt Overbeek. ,,We hebben met alle politieke partijen rond de tafel gezeten en iedereen stak de loftrompet. Zelfs de VVD verklaarde, dat als iedereen voor is, ze niet zouden dwarsliggen. Groen Links kwam een paar maanden geleden een keer kijken en steun betuigen en Simone Kennedy zagen we vorige maand en die begon over een uitruil met andere groen. Alleen de SP en CDA hebben ons echt vanaf het begin gesteund."

In een verklaring stellen de vrijwilligers vast dat de uitkomst een treurige conclusie is na ruim een jaar hard werken en lobbyen voor behoud. ,,Niet alleen omdat in deze wijk een mooi stukje duurzaam groen en een sociaal hart verdwijnt, maar ook omdat deze casus het reilen en zeilen van de huidige Amersfoortse politiek pijnlijk blootlegt. In het zicht van de verkiezingen is de 'Weggeeftuin' de dupe geworden van paniekvoetbal, politiek geharrewar tussen partijen onderling en ontbrekend beleid. Het doet ons pijn om de raadsleden, waarvan ook een aantal veel energie in onze casus hebben gestopt, uiteindelijk moddergooiend bezig te zien met ons initiatief als lijdend voorwerp."

Volgens SP-leider Ad Meijer moesten ze weer door de politieke mangel als de motie was aangenomen. En daar hebben ze de puf niet voor. ,,Wie het onderzoek heeft gelezen en de achtergronden en mogelijkheden werkelijk kent, weet dat verkoop geen haalbare kaart is. Na anderhalf jaar onderhandelen hebben ze al hun mogelijkheden prijsgegeven. Het probleem is dat VVD en D66 willen verkopen. Dat is de graadmeter. Het belang van de weggeeftuin is daaraan ondergeschikt. Twee weken geleden dienden wij een motie in om op basis van dit haalbaarheidsonderzoek verder te gaan, dus huur met aanvullende bijdrage en onderhoud. Eventueel voor de duur van drie jaar en geen koopdwang. Wij hebben, met CDA, tegen gestemd na overleg met de bewoners. Het maakte niet uit of het voorstel het wel of niet zou halen. Met de beschreven voorwaarden konden zij toch niet uit de voeten."

De vrijwilligers gaan gewoon weer hun gang in de tuin die de vroege lente begroet en de winkel die door veel stadsgenoten het equivalent van een middagje uit is. ,,We hebben nog geen opzegging binnen en een half jaar opzegtermijn. Maar eens zien hoe dat gaat met die ondernemer die hier tien huizen wil neerzetten plus parkeergelegenheid. Dat kan helemaal niet. Daarnaast is deze plek lastig bereikbaar, de grond vervuild en zit er asbest in het pand. Vooralsnog zie ik dat nog niet gebeuren," aldus Overbeek.

De bewonersverklaring is te lezen op: www.weggeeftuin.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie