'Het beeld blijft je verrassen'

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Het nieuwe seizoen van de Amersfoortse KunstKijkroute start zondag 16 maart. Tijdens de derde zondagmiddag in de maanden maart, april, mei en september, oktober, november openen kunstenaars en galerieshun deuren van 13.00 tot 17.00 uur op diverse locaties, zowel in het centrum als daarbuiten.

In navolging van het succes van vorig jaar zijn kunstenaars uit de buitenwijken te gast zijn bij collega's in de binnenstad. Jan landsheer, voorzitter van de werkgroep KKr, die onderdeel uitmaakt van de Stichting Kunst in Amersfoort, vertelt enthousiast: ,,Het aantal bezoekers groeide uit naar het gemiddelde van 150 passanten per zondagmiddag. Dit jaar is het aantal gastexposanten verdubbeld. Nu kunnen 25 kunstenaars hun werk laten zien en met de galeries erbij wel veertig!"

Andrea Scharroo, grafisch vormgeefster en lid van de werkgroep heeft het KKr-boekje weer vernieuwd tot een mooi handzaam, informatief boekje. Het is gratis a fte halen bij VVV, bibliotheek, culturele centra, tal van winkels en natuurlijk bij de deelnemende galeries en kunstenaars.

Ook het arrangement Concert, dubbel Kunst en Lunch wordt geprolongeerd. ,,Behalve genieten van muziek en kunst in de musea en ateliers, kunnen bezoekers een heerlijke lunch tussendoor gebruiken in Restaurant Queens met 20 procent korting", aldus Andrea.

Frame.de.galerie opent het seizoen met twee bekende kunstenaars: Ger de Joode en Sietzke Penninga. De Joode is een geometrisch-abstract kunstenaar. Zijn werken zijn een resultaat van zeer nauwkeurig onderzoek naar visuele waarneming, onderzoek naar patronen en structuren, naar vormen en kleuren. Door gebruik te maken van getallen en wiskundige regels probeert Ger greep te houden op de werkelijkheid. Zelf zegt hij: ,,Ik schilder de dingen die ik (be)denk en niet de dingen die ik zie. Het schilderij is zichzelf, het heeft van zichzelf geen betekenis, het bestaat net zoals een boom bestaat."

Penninga laat zien hoe ze in haar Stadse Abstracten nieuwe uitdagingen aan gaat om het onzichtbare, zichtbaar te maken. Zij schildert vormen van gebouwen naar aanleiding van foto's (al dan niet zelfgemaakt). Daaroverheen weer nieuwe vormen. Hierbij wordt veel gepoetst en weggehaald en weer opnieuw geschilderd net zolang tot een interessant beeld overblijft. Volgens Sietzke: ,,Om te verbeelden dat er meer in een stad gebeurt en te zien is, dan dat ene gebouw." Regelmatig schildert Sietzke over oude doeken heen. Die structuren zijn in het nieuwe werk te zien. ,,Dit geeft een vervreemd beeld.Je bent niet zomaar uitgekeken. Het beeld blijft je verrassen!"

Evenals vorig jaar worden bezoekers in Frame.de.galerie tijdens de KKr zondag ontvangen met koffie, thee en Frame.de.taartjes.

Meer informatie: www.gerdejoode.nl, www.sietzkepenninga.nl of www.kunstkijkroute.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie