Overlast De Neng: ...stop met wijzen en reik de helpende hand

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Met D66 geloof ik in de kracht van mensen, van Hooglanders, en vooral op de verantwoordelijkheid dat wij gezamenlijk in staat zijn om in oplossingen te denken. Al een aantal jaar heeft Hoogland last van hangjeugd en dat is helaas de afgelopen weken weer toegenomen. Vorige week sloot de gemeente daarom per direct de jongerenkelder voor hangjeugd en ‘beloonde’ hen met samenscholingsverboden.

Na een betrekkelijke lange periode van rust, besloot het jongerenwerk in november de kelder van De Neng voor het eerst te sluiten. Er wilde hangjeugd naar binnen, die zij er niet (meer) in wilden hebben. De jongeren stonden in de kou met alle gevolgen van dien. Ik heb me daar publiekelijk over verbaasd, want daarmee werd het probleem van binnen naar buiten De Neng geplaatst.

Het jongerenwerk vroeg mij begin dit jaar of ik als Hooglander wilde bemiddelen tussen hen en de hangjeugd. Op 11 februari zijn jongeren, vrijwilligers en jongerenwerkers met mij als bemiddelaar eindelijk eens met elkaar in gesprek gegaan. Er zijn afspraken gemaakt en álle jongeren mochten op de woensdagavond voor een proefperiode van 4 tot 6 weken weer naar binnen.

Helaas kwam niet iedereen de afspraken na en dat leverde de afgelopen weken toch weer veel vernielingen op. Voor de gemeente bleef als enige oplossing over, de jongeren met een samenscholingsverbod de straat op te sturen. Hiermee tonen gemeente en jongerenwerk hun machteloosheid om na al die jaren met een structurele oplossing te komen.

Laat duidelijk zijn, die vernielingen zijn afschuwelijk en hopelijk beseffen de schuldigen dat zelf ook als ze zich voor de rechter moeten verantwoorden. Maar ik vind de passieve houding van gemeente en jongerenwerk ook schadelijk voor ons dorp. Net alsof met straffen uitdelen en hun hangplek opheffen de overlast verdwijnt.

Uit het bemiddelingsgesprek kwam naar voren dat nooit eerder aan onze jeugd is gevraagd naar het waarom van de overlast en wat zij nu eigenlijk zelf willen. Dáár ligt volgens mij het antwoord en heb je de oplossing binnen handbereik. Ik zeg: straf de schuldigen, neem de frustraties weg en ondersteun de andere jongeren in hun wens om iedere avond te chillen, want dat is het enige wat ze willen. Niks meer, maar vooral niets minder!

Nu is een... (lees verder op http://jacqueshappe.nl/d66/blog6.html)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie