Op de basisschool ‘t Spectrum nemen de leerlingen het heft in handen.

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Kleuterlezen en de Toptijdklas op basisschool ‘t Spectrum.

Onze school bezit inmiddels een prachtige school bibliotheek met een ruime keuze aan boeken voor alle groepen. Daar kan je natuurlijk meer mee doen dan alleen maar één keer per week een boek lenen!

Dus als U binnenloopt op het Spectrum ziet U niet alleen de leerkrachten, die leuke activiteiten en lessen verzorgen, maar de leerlingen zelf ook.

De leerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 lezen voor aan de kleuters. Ze hebben een kleine workshop “voorlezen aan kleuters en peuters” gehad.

Ze hebben geleerd welk boek ze moeten kiezen. Hoe lees je voor. Hoe houd je je boek vast. Welke vragen stel je. Hoe ga je zitten en hoe bespreek je de prenten.

Deze cursus werd gegeven door de leesconsulent van de bibliotheek : Joke Veldhuizen.

De leerlingen uit de hogere groepen gebruiken de tips,die ze hebben gekregen. Hierdoor zijn de voorgelezen boeken natuurlijk nog aantrekkelijker en leuker voor de kleuters om naar te luisteren.

De kleuters genieten van de voorleesmomenten. De voorlezers ook! De kleuters doen nieuwe kennis op en leren nieuwe woorden. Als bovenbouwer ben je wat trots dat de kinderen aan je lippen hangen.

Op het Spectrum zitten ook leerlingen in de ‘Toptijdklas’. Zij krijgen extra uitdagingen. Eén van de opdrachten was het presenteren van hun eigengemaakte PowerPoint over de ruimte aan een andere klas.

Geweldig om te zien hoe leerlingen vol overgave hun nieuw verworven kennis overbrengen aan een andere groep leerlingen. Dat leerlingen erg betrokken zijn blijkt wel uit de vele vragen, die zij krijgen na deze presentaties.

Op de foto’s lezen leerlingen uit groep 8 voor aan de kleuters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie