Amersfoort2014: onderwerp gemeente aan stress-test zorg

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Amersfoort2014 maakt zich grote zorgen over voorbereidingen van de gemeente Amersfoort op de decentralisatie van overheidstaken per 1 januari 2015. De gemeente Amersfoort lijkt nog niet voldoende voorbereid te zijn op het grote aantal belangrijke taken wat het op het bordje krijgt. Het is tijd voor een stress-test zorg om te beoordelen of het gemeentelijk systeem voldoende voorbereid is om noodsituaties het hoofd te bieden, stelt kandidaat-raadslid Menno Fousert.

Terwijl de bestaande partijen in Amersfoort het vooral hebben over ook belangrijke zaken zoals eenrichtingsverkeer en de weggeeftuin, wordt hét onderwerp wat de gemeentelijke agenda het komend jaar zou moeten domineren vergeten: de decentralisatie van de zorg.

Met de decentralisatie van de drie taken: Arbeidsmarkt, Jeugdzorg en delen van de AWBZ wordt vanaf 1 januari 2015 alles anders. De gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal zorgtaken. Uitvoering hiervan is één, maar de financiële inpassing is misschien nog wel net zo belangrijk. Immers, wanneer de taken wél worden overgedragen maar de budgetten niet (bezuinigingen van 20-30%) wordt het een lastige opgave die alle aandacht verdient.

Amersfoort2014 vindt het onacceptabel dat duizenden van onze stadsgenoten, waarvoor de zorg een primaire levensbehoefte is, een onzekere toekomst tegemoet gaan door de gemeente waarin zij wonen. Een gemeente als Barneveld bijvoorbeeld is al actief bezig met pilot projecten om te kijken wat werkt en wat niet.

Amersfoort2014 stelt de volgende acties voor:

1. Voer op een korte termijn een stress-test uit op de plannen en maatregelen van de gemeente Amersfoort die er op dit moment liggen. Uit deze stress-test komen acties en verbeterpunten naar voren wat inzicht geeft in de huidige staat van voorbereiding.

2. Investeer in mantelzorg en vrijwilligerszorg. Kijk daarbij ook goed naar wat mantelzorgers zelf nodig hebben aan ondersteuning;

3. Laat burgerinitiatieven op wijkniveau toe en ondersteun kansrijke initiatieven. Het laatste wat de gemeente Amersfoort moet doen is het domein van informele zorg (veelal vrijwilligerswerk) dicht timmeren met belemmerende regels, richtlijnen en protocollen.

4. Laat scholen voor speciaal en regulier onderwijs gezamenlijk een zorgplan- en budget maken. Toestroom van jongeren naar het (duurdere) speciaal onderwijs moet worden geremd.

Menno Fousert

kandidaat-raadslid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie