Amersfoort2014 bezorgd over woonlasten huurders

13 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De nieuwe lokale partij AMERSFOORT2014 maakt zich grote zorgen over de stijgende woonlasten voor bewoners van met name de sociale huurwoningen. Er moet een duidelijk plan van aanpak komen om te voorkomen dat nog veel meer mensen in de armoedeval te-recht komen, stelt kandidaat-raadslid Menno Fousert.

Deze week was in het nieuws dat woningcorporatie de Alliantie het afgelopen jaar 250 woningen heeft omgebouwd van energielabel E naar B. Een goede zaak omdat dit initiatief de gemeente Amersfoort een stapje dichter bij de ambitie brengt om in 2030 een “CO2 neutrale stad” te zijn.

De keerzijde van de medaille is dat de kosten voor deze verbouwing worden doorberekend naar de huurders. De achterliggende gedachte is dat men best meer mag betalen voor een beter huis. Dat lijkt logisch, maar de jaarlijkse huurverhoging van de afgelopen jaren bij veel woningcorporaties al aanzienlijk is geweest.

Steeds meer huurders komen mede door deze verhoging in financiële problemen. Amersfoort2014 maakt zich daar grote zorgen over. Uit gesprekken met bewoners van sociale huurwoningen is gebleken dat er bij velen sprake is van structureel geldgebrek. Door de minimale stijging (en soms zelfs kortingen) van de (bijstands)uitkeringen en de forse toename van de woonlasten (huur, energie) en zorgkosten staat het water deze mensen aan de lippen.

Gesignaleerde gevolgen: depressies, oplopende afhankelijkheid van kleding- en voedselbank en een uitzichtloze situatie. Amersfoort2014 vindt dit een onacceptabele situatie.

De gemeente Amersfoort staat voor ruim € 620 miljoen garant voor de woningcorporaties. In januari 2014 heeft het College van Burgemeester & Wethouders een convenant gesloten met onder andere Portaal en de Alliantie. Het probleem is dat dit convenant bol staat van de ‘intenties’ en ‘ambities’, maar dat het geen enkele duidelijke prestatieafspraak bevat. Amersfoort2014 wijst al langer op het belang heldere, meetbare prestatieafspraken met de woningcorporaties te maken.

Tevens staat Amersfoort2014 voor meer zeggenschap voor de huurders. Daartoe zou er een stadsbreed huurdersplatform moeten worden opgericht, bestaande uit huurders met ondersteuning van experts op het gebied van onder andere bouwkunde, isolatie en financiën.

Amersfoort2014 onderstreept het belang van heldere afspraken en reikt andere partijen de hand om samen te werken en dit onderwerp na de verkiezingen direct op de agenda te zetten.

Menno Fousert

(kandidaat-raadslid Amersfoort2014)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie