Amersfoortse cultuurlening stap dichterbij

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - De mogelijkheid om een lening af te sluiten voor een culturele activiteit in Amersfoort is een stap dichterbij gekomen. De eerste drie bedrijven hebben geïnvesteerd in het revolverende fonds van het Amersfoorts Cultuurfonds (ACF) dat de cultuurlening tegen een lage rente wil verstrekken. Gemeente Amersfoort ondersteunt dit lokale initiatief en verdubbelt onder voorwaarden het private geld in 2014 tot maximaal 75.000 euro.

Voorzitter van het ACF Gabino Dorigo en wethouder Cultureel Klimaat Pim van den Berg ondertekenden 5 maart de overeenkomst voor de cultuurlening. Schenkingen aan het fonds zijn welkom zodat het ACF de cultuurleningen kan gaan verstrekken. Gemeente Amersfoort investeert in het revolverende fonds op het moment dat het ACF minimaal 40.000 euro privaat geld heeft. Dan is de fondsomvang 80.000 euro en daarmee

kunnen volgens de gemeente op meer structurele basis leningen worden verstrekt. Op dit moment zit 3.000 euro in het fonds. Bedrijven en particulieren die willen investeren in het fonds, kunnen contact opnemen met het ACF via Ruud Reijnders, secretaris ACF, e-mail: secretaris@amersfoortscultuurfonds.nl.

Het idee van een revolverend fonds is dat een overheid tijdelijk middelen beschikbaar stelt. De uitgezette middelen moeten dus weer terug worden betaald, eventueel met rente of door betaling van een rendement. De middelen die in het revolverende fonds terugvloeien kunnen opnieuw worden ingezet.

Amersfoortse kunstenaars en cultureel ondernemers kunnen de lening aanvragen voor culturele initiatieven in Amersfoort. De hoogte van de lening is maximaal 10.000 euro, het rentepercentage is dit jaar 2 procent. Naar verwachting kunnen vanaf deze zomer leningen aangevraagd

worden.

Ondernemerschap versterken

Bedrijven hebben minder sponsorgeld, subsidiepotten slinken en fondsen hebben steeds minder geld te verdelen. Reden voor de gemeente om te kijken naar andere financieringsmogelijkheden voor culturele activiteiten. Met de cultuurlening wordt het bijvoorbeeld mogelijk een evenement voor te financieren. De aanvrager van de lening moet bovendien nadenken over terugverdienmodellen, waardoor het ondernemerschap wordt versterkt. Het ACF bestaat uit betrokken ondernemers (allen vrijwilligers) die de cultureel initiatiefnemers van adviezen voorzien.

Amersfoorts Cultuurfonds

Het Amersfoorts Cultuurfonds is in 2011 opgericht door een aantal Amersfoortse ondernemers die geld willen inzamelen voor lokale culturele en kunstzinnige initiatieven: van, voor en (veelal) door Amersfoortse kunstenaars. Zo maakte het ACF in het afgelopen jaar het Tristan Keuris Kamermuziek Concours mede mogelijk en steunden zij Struinen in de Tuinen waarbij amateurkunstenaars en -musici in tachtig tuinen in Amersfoort optraden.

Het idee achter het ACF is dat inwoners en bedrijven een extra impuls geven aan het culturele leven in de stad. De gevers worden gemotiveerd doordat hun geld lokaal wordt besteed aan concrete mooie initiatieven die anders niet van de grond zouden komen. Voor grote bedragen wil het Amersfoorts Cultuurfonds de naam van de gever verbinden aan een cultureel evenement, maar veel particulieren en bedrijven geven ook graag zonder verdere voorwaarden, omdat zij het belang inzien van een levendig cultureel klimaat in de stad.

Meer informatie: www.amersfoortscultuurfonds.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie