Concert Johannes Passion door Toonkunst Amersfoort op 12 april 2014

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Een week voor Pasen zingt Toonkunst Amersfoort Bach’s Johannes Passion.

Samen met diens Matthäus Passion staat deze compositie aan de spits van de vele muziekwerken die van de middeleeuwen af tot nu het lijden en sterven van Jezus Christus als onderwerp hebben.

In overeenstemming met het Johannes evangelie wordt dat lijden in de Johannes Passion niet benadrukt. Jezus wordt hierin meer als sterke held neergezet. In deze passie klinkt door dat Jezus’ lijden bevrijding van de zonden tot doel heeft. Mede hierdoor heeft deze muzikale passie een troostend karakter.

De Johannes Passion bevat minder aria’s dan de Matthäus Passion, is korter en muzikaal gezien wat feller dan deze ‘grote broer’. Het relaas over wreedheid, geweld, hoop en vergeving gaf Bach weer in klanken van grote opwinding die worden afgewisseld met rustige, ingetogen muziek.

Met een zekere regelmaat een van Bach’s Passionen te kunnen uitvoeren, blijft het streven van Toonkunst Amersfoort. Daarom is het koor bijzonder ingenomen met het blijk van erkenning dat het VSBfonds haar schonk door middel van een substantiële bijdrage voor dit concert. Voldoende financiële ruimte is immers nodig om een goed orkest en professionele vocale solisten aan te trekken. Dit zijn voor het concert op 12 april: het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en de vocale solisten Deirdre Angenent, Helena van Heel, Jan Willem Schaafsma, Sinan Vural, André Post en Hugo Oliveira. Het geheel staat onder leiding van Bas van den Heuvel, die sinds december 2012 de dirigent is van Toonkunst Amersfoort.

De toegangsprijs is in de voorverkoop €25, a/d kerk €27,50; voor jongeren onder 18 jaar en houders CJP €12,50. In de directe omgeving van de kerk is voldoende gratis parkeergelegenheid.

De kaartverkoop is vanaf half maart bij muziekhandel Van Hooren & Van Hees, Zuidsingel 8a en bloemsierkunst Quino Damen, Utrechtseweg 74 beide te Amersfoort en bij boekhandel Van der Vlist, plein 8-12 te Leusden.

Kaarten bestellen kan via concertkaarten@toonkunstamersfoort.nl en via de website van het koor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie