“In je eentje heb je een grote zak vol met dingen die van jou zijn”

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Na jarenlange samenwerking met zijn muzikaal-komische partner Mike Boddé staat Thomas van Luyn voor het eerst in acht jaar weer solo in het theater. Naast de voorstelling ‘Thomas van Luyns smaakvol avondje uit’ verscheen onlangs een bundel columns: ‘Het echte cadeau krijg je nog’. Op vrijdag is 7 maart is ‘Thomas van Luyns smaakvol avondje uit’ te zien in de Flint.

Hoe is het om sinds lange tijd - acht jaar - weer solo op het podium te staan?

“Het is zeker even wennen, het heeft zijn voors en zijn na’s. Met Mike is er natuurlijk meer materiaal, omdat hij ook veel schrijft. En het is gezelliger, maar vooral ook gemakkelijker als je met zijn tweeën bent. Je hoeft veel minder te doen. Maar alleen hoef je geen compromissen meer te maken. In een duo beperk je je tot de wereld die je deelt, in je eentje heb je een hele grote zak vol met dingen die van jou zijn.”

Was het moeilijk voldoende materiaal voor deze show te bedenken?

“Oh nee hoor, ik ben heel praktisch ingesteld. Alles wat ik mee maak is materiaal. Als je denkt: hier ga ik over schrijven, is het meteen een groter avontuur. Ik doe graag nieuwe dingen omdat het nieuwe altijd opwindt. Iets nieuws heeft de fonkeling en twinkeling van iets wat niet reëel is, waarop je je dromen nog kunt projecteren.”

Je voorstelling, ‘Thomas van Luyns Smaakvol avondje uit’ begint met de vette klanken van twee analoge synthesizers. Wat is daar zo smaakvol aan?

“Dat levende geluid dat raak en pakt en ontroert. Een geluid dat bovendien onlosmakelijk verbonden is met discomuziek. Ik hou erg van die jaren 80 esthetiek. Het was de tijd van de wansmaak. Alles was over de top, maar ik hou daar enorm van. Zelf heb ik het verlangen in mij om alles elegant en poëtisch te laten zijn. Maar uiteindelijk sta ik gewoon grappen te maken en poep en pies te roepen. De voorstelling zit vol met grapjes, liedjes en verhaaltjes. Ik wil mensen laten lachen om wat er echt erg aan mij is, om waarin ik een slecht mens ben.”

Kaarten voor Thomas van Luyn kunt u 24 uur per dag op www.deflint.nl bestellen. Telefonisch bestellen kan bij het bespreekbureau. Het bespreekbureau is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Tel. 033 4 229 229.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie