Zondag 16 maart in Studium Generale Amersfoort: Piek Vossen - Kan een computer taal begrijpen?

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod. Deze maand is het woord aan Piek Vossen.

Taal leren we vanzelf, het is net zoiets als ademhalen. Toch is het verwonderlijk hoe goed je mensen snapt die je nooit eerder gesproken hebt. Piek Vossen probeert het complexe proces waarmee we elkaar verstaan aan de computer te ‘leren’. De vraag is hoe dat mogelijk is en hoever dat ‘begrip’ zal gaan. Door dit soort onderzoek zal de manier waarop we internet en computer in de toekomst gebruiken ingrijpend veranderen.

‘Big data’ spelen een grote rol in zijn onderzoek. Een van de projecten waaraan hij werkt is de ‘geschiedenisrecorder’, een computerprogramma dat van alle (!) digitaal beschikbare nieuwsfeiten het wat, waar en wanneer vastlegt. Vervolgens worden ze in verschillende verhaallijnen aan elkaar gekoppeld.

Piek Vossen is hoogleraar computationele lexicologie aan de VU en Spinozalaureaat 2013.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie