D66 stelt vragen aan college over vennootschapsbelasting

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In 2016 moeten gemeentelijke bedrijven 25% vennootschapsbelasting gaan betalen over winst behaald uit commerciële activiteiten, als gevolg van Europese wetgeving die bepaalt dat oneerlijke concurrentie moet worden tegengegaan. Dat betekent dat de winst, gemaakt door gemeentelijke bedrijven zoals afvalverwerkers en zwembaden, straks belast gaat worden. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor de gemeente.

“Het is misschien nog een beetje aan de vroege kant om er nu al over te beginnen, maar de nieuwe gemeenteraad stemt straks over de begroting tot 2018 en dan is het goed om nu al inzicht te hebben in de gevolgen van deze maatregel voor de gemeente Amersfoort” aldus kandidaat raadslid Erwin Blaauw van D66. Deze maatregel maakt het ook veel minder aantrekkelijk voor gemeenten om maatschappelijk vastgoed voor een schappelijke prijs van de hand te doen aan bijvoorbeeld woningcorporaties, omdat de vennootschapsbelasting wordt berekend op basis van de marktprijs. Datzelfde geldt ook voor het verkopen van grond.

Blaauw wil graag weten in hoeverre het college op de hoogte is van deze op handen zijnde wetgeving en welke consequenties dat heeft voor Amersfoort: “Kunnen we de financiële gevolgen opvangen binnen de huidige begroting en om welke commerciële activiteiten gaat het? “

De huidige D66 fractie heeft de vragen inmiddels ingediend en hoopt op een spoedig antwoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie