Moties over Natuurtuin en Weggeefwinkel weggestemd

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op dinsdag heeft de SP een gevoelig verlies geleden in de gemeenteraad. De SP wilde vóór de verkiezingen een besluit forceren over de toekomst van de Weggeefwinkel en de Natuurtuin, met een motie waarin het college werd opgeroepen om met geld te komen om deze buurtinitiatieven te behouden. De meerderheid kon niet leven met deze ‘blanco check’ en stemde tegen, waarop de SP boos weg beende uit de gemeenteraad en ook niet meer terugkwam voor de rest van de vergadering.

De Weggeefwinkel bestaat al ruim tien jaar en de natuurtuin is vier jaar geleden ingericht door de buurtbewoners. Vanaf het begin was duidelijk dat deze grond van de gemeente op termijn herontwikkeld zou worden. Toen de grond in de verkoop werd gezet, nodigden de bewoners partijen uit voor een bezoek, die erg onder de indruk waren. Maar al snel werd een bod uitgebracht van 140,000 euro door een startende ondernemer die er huizen en appartementen wil bouwen.

Daarop kregen de buurtbewoners tot 1 december de tijd om te komen met een tegenbod en een haalbaarheidsonderzoek. De bewoners gaven al snel aan dat aankoop onhaalbaar was. Ze boden aan het onderhoud en de exploitatie op zich te nemen en per jaar 1500 euro huur te betalen.

Andere partijen wezen erop dat dit de gemeente teveel geld zou kosten, omdat de rentekosten al meer dan 6000 euro per jaar zijn. Ook waren politici bang dat andere bewoners dan ook grond in bruikleen willen overnemen tegen niet-kostendekkende tarieven. Veel partijen erkenden wel dat je van bewoners niet kunt verwachten dat zij concurreren met projectontwikkelaars om hetzelfde stukje grond en dat het tegenbod dus ook nooit kan opwegen tegen het bod van een marktpartij.

De SP kwam met een motie om het tegenbod van de bewoners te accepteren. Dit bod werd gesteund door enkele oppositiepartijen, maar kreeg geen meerderheid. De ChristenUnie kwam met een motie om groengebieden te wisselen door een ander groengebied aan te bieden aan de projectontwikkelaar of om groencompensatie toe te passen, zodat de natuurtuin groen kan blijven ter compensatie van verdwenen groen elders in de stad door wegaanlegging of bebouwing. Deze motie werd niet gesteund door VVD, CDA en D66 - de SP was ondertussen weggelopen uit de raadzaal - en kreeg ook net geen meerderheid.

GroenLinks heeft aangekondigd om volgende week met een derde motie te komen, waarin ruimte wordt geboden voor het huren van deze grond, om dit initiatief toch nog mogelijk te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie