Geluksbudget moet prioriteit krijgen in de zorg!

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Voor mensen die zorg nodig hebben, maar ook de verzorgers ervan, wil Amersfoort Anders een Geluksbudget beschikbaar stellen. Dak- en thuislozen, verslaafden, chronisch zieken en eenzame mensen blijken in de praktijk veel voordeel te hebben van een aanpak waarbij het verbeteren van hun eigen geluk voorop staat.

De zorgverlening vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) staat onder grote, financiële, druk. Dat betekent zowel voor degenen die zorg nodig hebben als de verzorgers een toenemende stress. Juist de reden voor Amersfoort Anders om voor te stellen een Geluksbudget beschikbaar te gaan stellen. “Het blijkt in de praktijk dat met een gering budget, waarmee mensen iets doen dat hun eigen geluk verbetert, die mensen er aanmerkelijk op vooruit gaan en minder stress ervaren”, verklaart Bettie van Plateringen, de nummer 1 op de lijst van Amersfoort Anders. Bettie is, net als haar tweelingzus Rita, de lijstduwer van Amersfoort Anders, zelf werkzaam in de zorg.

In Almelo heeft het werken met de Geluksbril op inmiddels tot opmerkelijke resultaten geleid. Deelnemers aan het programma ‘Geluksroute’ bewegen meer, hebben betere sociale contacten, hebben meer zelfvertrouwen gekregen en hebben minder hulp nodig. Ook een programma voor Mantelzorgers blijkt hen te helpen beter met de stress om te gaan.

Reden voor Amersfoort Anders om voor te stellen die aanpak, waarbij professionele zorgverleners worden opgeleid tot Geluksconsulent, ook in Amersfoort op te pakken.

“Deze Geluksaanpak is wat ons betreft een voorbode van een compleet andere aanpak in de zorg, waarbij gerichte activering en preventie voorop staan. Hoe houd je mensen zo lang mogelijk actief en liefst gezond, in plaats van dat je pas iets doet als het eigenlijk al te laat is. Gelukkige mensen zijn gezondere mensen, die de eigen mogelijkheden beter benutten, die dus ook minder zorg nodig hebben. Alle reden om daarin te investeren”, meent Bettie van Plateringen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie