PvdA grote winnaar Grote Cultuur-en Taaldebat 2014

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Tijdens het Grote Cultuur-en Taaldebat 2014 in Leerhotel Het Klooster is aan prominente en deskundige Amersfoorters gevraagd om verkiezingsprogramma’s te bekijken op taalgebruik.

Elke aanwezige politieke partij kreeg de ruimte om een gedicht voor te dragen of een fragment voor te lezen. PvdA-raadslid Rob Smulders droeg een stuk voor dat hij zelf heeft ervaren als inspiratiebron voor de politiek.

Zo’n 90 aanwezigen namen deel aan een mooie literair-politieke avond. De dichters en schrijvers Cees van Weerd, Ron Jagers, Arjen van der Linden, John Spijkerman en Guido de Wijs namen de verkiezingsprogramma’s onder de loep op ludiek-kritische wijze. De aandacht voor cultuur is wel aanwezig in de programma’s maar niet altijd even prominent, zo bleek. Ook blijken er lokale partijen te zijn zonder verkiezingsprogramma, andere partijen hadden wel 40 pagina’s nodig.

Wetenschapper Hemmo Hemmes heeft alle verkiezingsprogramma’s door de zelf ontwikkelde ‘Planchecker®’ gehaald en daarmee beoordeeld op gebruikte woorden en termen, door hem benoemd als ‘Vaagtaal’. De Planchecker is speciaal ontworpen voor beleidsstukken, maar werkt ook op andere teksten. Aan de hand van trefwoorden ‘ziet’ de Planchecker of en in welke mate een aspect in de tekst is behandeld.

Uiteindelijk bleek de Partij van de Arbeid de onbetwiste winnaar met de minste ‘vaagtaal’ in het verkiezingsprogramma: http://pvda-amersfoort.nl/wp-content/uploads/2014/01/Verkiezingsprogramma-PvdA-Amersfoort-2014-2018-v3-enkel1.pdf

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie