Column Joop de Keijzer

25 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Poëzie, parelhoen en politiek

Samen met presentatrice Nilia Sookhoo van ons amusementsprogramma 'Borrelzzzzz' bezocht ik het Grote Taal- en Cultuurdebat in Leerhotel Het Klooster. Bij binnenkomst stond er een glaasje prosecco en een amuse klaar. Aan de bar werden we verwelkomd door de organisatie bestaande uit columnisten Guido de Wijs, Annette Verspoor en ceremoniemeester Ben Stoelinga. Er waren helaas maar acht politieke partijen die hun partijprogramma's op vileine wijze op de hak lieten nemen. ,,De acht serieuze partijen", liet Ben Stoelinga zich ontvallen. De Burger Partij Amersfoort had zich boos afgemeld en Amersfoort Anders, Ouderen Politiek Actief en Belangen Gemeenschap Amersfoort hadden geen afvaardiging gestuurd. De Senioren Partij Amersfoort die een sluimerend bestaan leidt, was wel in de persoon van Han Hengeveld aanwezig. Over vier jaar hoopt hij terug te keren in de Amersfoortse politiek. ,,Misschien wordt projectontwikkelaar Hans Vahstal dan wel onze wethouder van grondzaken", riep hij gekscherend.

We hebben een topavond gehad. Tussen het drie gangenmenu door stonden er natuurtalenten op uit de politiek, kunst, cultuur en journalistiek. Poëten, stand-up komieken, dromerige denkers, verhalenvertellers, filosofen, ze waren die avond allemaal vertegenwoordigd waarbij Nederlands dichter Rutger Kopland het vaakst werd geciteerd. Stadsdichter Cees van Weerd was virtuoos toen hij het programma van D66 mocht 'fileren'. Tijdens zijn voordracht, met de catalogus van meubelgigant Ikea in de hand, vergeleek hij de lijsttrekker Pim van den Berg met een uitneembaar ladenblok en partijleider Pechtold met een klerenkast waar alles word ingepleurd en als je hem weer opent, ligt het er keurig opgeruimd bij.

Arjen van der Linden had het partijprogramma van de CU toebedeeld gekregen. Zij schrijven in hun programma onder andere het hergebruik van medische hulpmiddelen te stimuleren. ,,Jullie denken toch zeker niet dat ik de koortsthermometer die mijn buurman vanmorgen nog in zijn kontje heeft gehad dat ik die dan vanmiddag onder mijn tong ga doen!", declameerde de voormalig stadsdichter. ,,Om over hergebruikte luiers maar te zwijgen."

Guido de Wijs had ook een prachtcitaat; ,,Voor de verkiezingen zijn politici de paaiers, daarna worden het graaiers!" Ook spaarde hij lijsttrekker Ben Stoelinga van Amersfoort 2014 niet. Sindsdien praten de twee niet meer met elkaar en is Ben geen organisator van het Literair Diner meer.

Oud-journalist van dit prachtblad John Spijkerman had het partijprogram van GroenLinks ontleed. Meer dan 16.000 woorden (weet je hoeveel bomen dat zijn) heeft GL nodig en is daarmee koploper. Ook bracht hij partijhopper Sieta Koet en de vrijwel onzichtbare Mustafa Özcan nog even fijntjes onder de aandacht.

Kandidaat raadslid voor Amersfoort 2014 Jamila Ifzaren ontroerde met haar verhaal, Amersfoorts wetenschapper Hemmo Hemmes had de partijprogramma's op taalgebruik gescreend en Ron Jagers had zijn plastic tasje meegenomen. ,,Wist je trouwens dat als je Groep van Vliet goochelt dat je dan een afvalverwerkingsbedrijf krijgt te zien", vertelde hij tijdens het nuttigen van overheerlijk gevogelte.

Ik vergeet haast te vermelden dat er ook voortreffelijk was gekookt door de leerlingen van Het Leerhotel. Wij hebben ons kostelijk geamuseerd. Een flesje rood, een flesje wit, een glaasje water (niet te veel) een smakelijk toetje en veel lachen om politici die vaak veel vaagtaal (dure woorden die eigenlijk weinig betekenen) gebruiken en zichzelf vaak veel te serieus nemen. Daarom zweef ik nog steeds!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie