CDA wil dat recht wordt gedaan aan agrariërs in Hoogland-West

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Het is natuurlijk mooi dat veel inwoners uit Hoogland en Amersfoort genieten van Hoogland-West, maar we moeten wel beseffen dat we te gast zijn in agrarisch gebied. Tot die conclusie komt een delegatie van een aantal kandidaat-raadsleden van het CDA uit Hoogland en Nieuwland, die op zaterdag 22 februari, tezamen met Tweede Kamerlid Jaco Geurts een gesprek gevoerd heeft met een aantal agrariërs op boerderij Breevoort van Jos Tolboom.

De wachtrij voor de geitenboerderij van Jos Tolboom is imposant: het openhuis is kennelijk erg in trek bij vooral gezinnen. "Mooi om te zien", aldus kandidaat-raadslid Angeliek Noortman, "het is goed als kinderen weten dat melk uit een koe of geit komt, in plaats van uit een pak. Het is mooi als ondernemers als Jos Tolboom hun bedrijf openstellen.". Thea van Beers, wiens broer ooit uit Hoogland-West vertrok naar Groningen, valt Angeliek bij: "Toch is het niet vanzelfsprekend dat de agrarische functie kan blijven bestaan in Hoogland-West. Er is een prachtig plan voor de groen-blauwe structuur, maar de agrariërs ervaren wel dat ze klem zitten, zo hebben we begrepen. Als CDA bepleiten wij dan ook ten eerste dat de nieuwe wethouder voor economische zaken ook verantwoordelijk wordt voor agrarische zaken. En ten tweede moet er spoedig een overleg komen tussen alle belanghebbenden in onze buitengebieden, waarin met begrip voor ieders belang een plan wordt gemaakt wat ook voldoende ruimte biedt voor agrarisch ondernemerschap.

Naast de plaatselijke problematiek van het buitengebied, werd er ook over de mondiale voedselproblematiek gesproken.

Streng

Tweede Kamerlid Jaco Geurts weet: "In Europa, specifiek Nederland, zijn de (kunst)mestregels enorm streng geworden, waardoor de jaarlijkse productie per hectare grond drastisch dalende is. Europa zal over tientallen jaren veel meer moeten importen en minder gaan exporteren, als we vasthouden aan de mestregels. Maar de exportgebieden van de wereld worden nu al te zwaar belast. In Afrika en Zuid-Amerika wordt veel beslag op de vruchtbare gronden gelegd door landen uit het Verre Oosten. Het wordt daarom tijd dat de Europese en nationale landbouwpolitiek meer ruimte biedt voor de Nederlandse boer. Als CDA-er strijd ik daarvoor".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie