VVD verontrust over teveel betaalde bijstand

12 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In recente berichtgeving in de media staat dat gemeenten jaarlijks miljoenen afschrijven op oninbare, teveel betaalde bijstand. De ontvangers zijn vaak fraudeurs die meestal worden opgepakt, maar het geld niet meer terugbetalen.

Naar aanleiding van de berichtgeving stelt de VVD-fractie vragen aan het College van

B & W.

De VVD wil dat de gemeente meer doet aan preventie: voorkomen dat te veel bijstand wordt uitgekeerd door de gegevens van de bijstandsaanvragers vooraf goed te controleren. Bijstandsfraude dient opgespoord en bestreden te worden. Tenslotte wil de VVD dat de gemeente er voor zorgt dat de teveel betaalde bijstand aan de burgers teruggevorderd wordt.

De VVD is van mening dat de bijstandsfraude echt een probleem is, zeker in tijden van een economische crisis, waar iedere euro goed besteed moet worden.

Het VVD-standpunt hierover is dat fraude met uitkeringen diefstal is van gemeenschapsgeld, waarvoor door de belastingbetaler hard gewerkt heeft. Onterecht betaalde uitkeringen dienen tot op de laatste euro te worden terugbetaald, en dus te worden teruggevorderd door de gemeente.

De VVD geeft fraudepreventie een hoge prioriteit door controles op rechtmatigheid uit te voeren.

De VVD wil dat uitkeringsfraude hard wordt aangepakt. Alle teveel uitgekeerde (bijstands)uitkeringen ten gevolge van fraude zullen binnen de wettelijke kaders teruggevorderd moeten worden. In de toekomst zal de VVD-fractie de mogelijkheid laten onderzoeken of eventueel niet te vorderen bedragen op een andere, niet-geldelijke manier verhaald kunnen worden: door middel van maatschappelijke inzet van de (frauderende) betrokkenen. In principe moet de gemeente terug te vorderen, onterecht (te veel) uitgekeerde uitkeringen niet te hoeven afschrijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie