Seminar over groene hobby bekroont gouden jubileum Volkstuinvereniging Dorrestein

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Het Seminar vindt plaats op zaterdag 8 maart van 10 tot 13 uur (ontvangst vanaf 9.30 uur) in ABC-school De Bron aan Oceaan 10 in Vathorst. Sprekers zijn (inter)nationaal volkstuinvoorzitter Chris Zijdeveld, hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg en Anne de Feijter, adviseur Milieucommunicatie van de gemeente Amersfoort. De toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden op seminar@volkstuindorrestein.nl.

Dorrestein organiseert het Seminar om tuin- en natuurliefhebbers in de regio bekend te maken met de grote verscheidenheid van het fenomeen volkstuinieren. Voorzitter Jacqueline Jonk: “Nog steeds weten veel mensen niet dat Amersfoort meer dan 15 groene volkstuinen en wijk-, buurt- en thematuinen herbergt, laat staan dat ze de waarde van de tuinen beseffen.” Zij sluit aan bij de boodschap van de landelijke volkstuinorganisatie AVVN: “Volkstuinparken zijn van belang voor een leefbare stad. Ze bieden gezonde buitenrecreatie, dragen bij aan een groene omgeving, stimuleren de biodiversiteit en lopen voorop met duurzaamheid. Tuinverenigingen zijn maatschappelijk betrokken en sociaal actief.”

Overal in Nederland, zeker in Amersfoort, is volkstuinieren ongekend populair. Er zijn lange wachtlijsten voor zowel moes- als siertuinen. De verklaring is simpel: mensen vinden het heerlijk om in de drukte van alledag een rustpunt te hebben waar ze in direct contact met de natuur staan en waar ze dankzij gezonde lichamelijke inspanning in de buitenlucht kunnen revitaliseren. Met name Agnes van den Berg zal in haar inleiding hierop ingaan. Ze deed onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en het hebben van een volkstuin, met als resultaat dat met name oudere volkstuinders geestelijk en lichamelijk gezonder zijn dan leeftijdgenoten zonder volkstuin.

Anne de Feijter zal inzoomen op de plaatselijke stand van zaken van het volkstuinieren, maar ook over ontwikkelingen van wijk- en buurttuinen en stadslandbouw. Chris Zijdeveld trekt het breder. Aan de hand van een diapresentatie vertelt hij over zijn internationale contacten met volkstuinders in Europa, die allerlei initiatieven ontwikkelen op het gebied van natuur en milieu en maatschappelijke betrokkenheid om daarmee de waarde van hun tuinen aan de buitenwereld kenbaar te maken.

Wilt u dit seminar meebeleven? Dat kan, de toegang is gratis. Wel vooraf aanmelden op seminar@volkstuindorrestein.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie