ChristenUnie tegen zwerfafval in de stad

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De fractie van de ChristenUnie dient dinsdag bij de behandeling van de Toekomstagenda Milieu een motie in om een lespakket over zwerfafval aan te bieden aan alle basisscholen in Amersfoort.

Voor de inwoners van de stad is zwerfafval ergernis nummer 1, bleek ook uit de wijkavonden die de ChristenUnie heeft georganiseerd. De gemeente Amersfoort heeft van de rijksoverheid 1,19 euro gekregen per inwoner om te investeren in het aanpakken van zwerfafval. Simone Kennedy: “Als dit geld wordt geïnvesteerd in opruimen of handhaven, wordt het weer net zo’n troep in de stad als het geld op is. Wij hebben als fractie een paar maanden geleden zwerfvuil geprikt in Liendert. Als je dat eenmaal hebt gedaan, zie je daarna elk papiertje in de natuur en heb je de neiging dat even op te ruimen. Dan weet je ook hoeveel energie het kost om iets op te ruimen dat achteloos is weggegooid. Daarom willen we dit geld investeren in een lespakket voor basisscholen, waarbij leerlingen ook zelf in de omgeving van hun school zwerfafval verwijderen. Zo hopen we leerlingen besef bij te brengen dat afval in vuilnisbakken thuishoort en niet in de natuur. En misschien spreken zij daar andere vervuilers ook op aan."

Deze motie werd tijdens de Ronde-vergadering op 28 januari aangekondigd. Op 30 januari heeft de gemeente een aanvraag samen met de CNME ingediend om een lespakket te ontwikkelen voor basisscholen over zwerfafval. Deze aanvraag is goedgekeurd. Omdat het de bedoeling is om dit lespakket alleen aan te bieden aan scholen in wijken met veel zwerfafval, dient de ChristenUnie alsnog een motie in het lespakket met CNME-docent aan te bieden aan alle scholen en er ook een praktijkles - waarbij leerlingen zwerfvuil prikken - aan toe te voegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie