Tentoonstelling Estella den Boer in Mondriaanhuis

12 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Vrijdag 21 februari om 17.00 uur opent Onno Maurer, directeur Mondriaanhuis, de tentoonstelling Tussen tijd en eeuwigheid. Deze overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse constructivist Estella den Boer is vanaf zaterdag 22 februari open voor publiek.

Het werk en de ontwikkeling van Estella den Boer (1912 - 2010) kent diverse overeenkomsten met het werk en levenspad van Mondriaan. Een opvallend gegeven, gezien de grote uiterlijke verschillen tussen hun kunstwerken.

Estella den Boer verlaat net als Mondriaan de figuratieve schilderkunst om abstract te gaan werken. Zij maakt midden jaren '50 kennis met Else van der Feer Ladèr - Lohmann. Deze expressief realistisch werkende kunstenares neemt Den Boer mee om te schilderen in de bossen rondom Baarn. Op aandringen van Lohmann verlaat Den Boer de werkelijkheid in haar schilderijen voor een meer expressieve schilderstijl. De lijn gaat vanaf dat moment een steeds belangrijkere rol spelen.

Evenals bij Mondriaan zijn voor Estella den Boer levensovertuiging en muziek een belangrijke bron van inspiratie. Echter, waar Mondriaan het universele probeert te verbeelden, wil Den Boer juist een dynamisch wereldbeeld vatten. Dit doet zij wel met dezelfde middelen als Mondriaan: lijn, vlakken, heldere kleuren en ritme. Het resultaat is een rijk oeuvre met veel variatie en experiment.

De tentoonstelling tussen Tijd en Eeuwigheid is te zien van 22 februari t/m 4 mei 2014.

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur

Zaterdag en zondag: 12.00 - 17.00 uur

Maandag gesloten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie