Amersfoort Anders: "De Binnenstad van Amersfoort moet weer bruisen!"

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De Amersfoortse Binnenstad heeft te kampen met leegstand van winkels. ‘Onnodig’ vindt Amersfoort Anders, die pleit voor een meer creatieve aanpak van de Binnenstad. Bewuster parkeren, meer activiteiten en een actievere rol van de gemeente zelf zijn volgens de lokale politieke partij de sleutel voor ‘een Bruisende Binnenstad’.

De Binnenstad van Amersfoort heeft te veel leegstand, constateert Ruud Woudenberg, de nummer 2 op de lijst van Amersfoort Anders. Hij is zelf al dertig jaar eigenaar van een cadeauwinkel op de Kamp en ervaart aan den lijve het geworstel van veel collega’s in de Binnenstad. “Veel inwoners van Amersfoort komen niet eens meer naar de Binnenstad. Dat is een veeg teken. Met weinig inspanningen kunnen we daar veel aan doen. De Binnenstad moet weer gaan bruisen!” is het pleidooi van de middenstander. De winkelier bepleit ook een andere aanpak bij de verhuurders van de lege panden: “Durf lage huren te vragen, of zelfs te verhuren op basis van een gedeelde omzet. In Amsterdam is deze formule een groot succes gebleken bij de aanpak van de sterk achtergebleven Haarlemmerbuurt. Daar is zelfs een soort ballotage commissie actief om te voorkomen dat de grote ketens beslag leggen op de aantrekkelijke winkelruimtes.”

De gemeente zou het voortouw moeten nemen in het aantrekkelijker maken en promoten van de binnenstad: meer ruimte voor creativiteit van retail en horeca. Men zou meer moeten luisteren naar de wensen van de winkeliers op de Kamp die het autoverkeer meer dan zat zijn. Amersfoort Anders wil dat de gemeente zelf investeert in de binnenstad, hier hoort wat hen betreft niet een sterk bekritiseerde reclamebelasting bij. Woudenberg: “Een aantrekkelijke Binnenstad schept banen en dat levert voor de gemeente juist geld op.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie