Pop-programmeur Ide Koffeman in Preek van de Leek033

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ide Koffeman, voormalig programmeur van het Amersfoortse poppodium De Kelder, vertelt zondag 2 maart over zijn verwondering en zijn zoektocht naar barmhartigheid en tolerantie. Niet het antwoord, maar de vraag staat daarbij centraal. Ide deelt zijn gedachten en een deel van zijn leven met de bezoekers van de tweede Preek van de Leek in 2014. Die wordt gehouden van 16.00 tot 17.00 uur in de St.Franciscus Xaveriuskerk aan't Zand 29 in Amersfoort. De toegang is vrij. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en een glaasje te drinken in de pastorie.

Als zoon van een predikant was 'geloven' voor Ide een vanzelfsprekendheid. Toch ervoer hij al snel dat er 'veel dingen in het leven niet kloppen'. Voor hem geen aanleiding tot rebellie maar wel voor 'verwondering' en een intens gevoel dat er 'iets moet veranderen'. Dat bleek de motor voor zijn latere activiteiten. Door middel van cultuur een stem geven aan wat er niet klopt en tegelijkertijd je blijven verwonderen over wat mooi en goed is. ,,Cultuur schudt je door elkaar. Het maakt je wakker. 'Mooie dingen maken mooie mensen' is zijn motto.

Jong geluid

Geboren en getogen in Amersfoort heeft Ide Koffeman landelijk naam gemaakt als programmeur van een aantal gerenommeerde festivals, zoals het Bevrijdingsfestival en 'Into The Great Wide Open' op Vlieland. Als initiator van het Amersfoortse Per Expressie bracht hij muziek, theater, beeldende kunst, film en dans van en voor jongeren bij elkaar. Hij zette er in één klap Amersfoort cultureel mee op de kaart. Na een succesvolle periode als programmeur van poppodium De Kelder vertrok onze stadsgenoot naar Haarlem om als programmeur van het Patronaat aan de slag te gaan. Van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) ontving hij vorig jaar het IJzeren Podiumdier, een prijs voor de beste programmeur van 2012. Inmiddels werkt Ide als Project Manager bij Mojo Concerts en is hij eigenaar van BV de Gasten.

Preek van de Leek033

De preek van Ide Koffeman is de tweede in een serie van drie. Op 6 april sluit Joke Hoolboom, directeur van het in Amersfoort gevestigde Holland Opera, de serie af. De lekenprekers volgen de beproefde vorm van een kerkdienst maar geven daar met tekst en muziek een eigen invulling aan. Het resultaat: boeiende, openhartige en vaak verrassende verhalen ingebed in een traditionele liturgie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie