Nieuwe aanwinst voor het Nationaal Militair Museum

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Gister werd hij afgeleverd bij het voormalige Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg: een Sherman tank. De Sherman is afkomstig van het Artillerie Schietkamp in Oldebroek en krijgt straks een prominente plek in het Nationaal Militair Museum.

Het Artillerie Schietkamp in Oldebroek is een oefenterrein voor het Nederlandse leger. Hier is de Sherman tank tientallen jaren gebruikt als oefenobject voor ondermeer antitankwapens. En dat is te zien…. In de komende periode zal de Sherman tank worden overgebracht naar het Nationaal Militair Museum.

De Sherman was de bekendste Geallieerde tank van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn er in de oorlog zo’n 49.000 van geproduceerd. Dit exemplaar betreft een Sherman Firefly, een Britse uitvoering voorzien van een 17-ponderkanon, destijds genoeg om zwaardere Duitse tanks te kunnen vernietigen. Van 1945 tot 1965 heeft Nederland Shermantanks in de bewapening gehad.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is een nieuw museum waarin een defensiebreed thematisch verhaal wordt gepresenteerd. De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum (voorheen in Soesterberg) en het Legermuseum (voorheen in Delft) worden hier tentoongesteld. Het museum wordt gebouwd door Heijmans op de voormalige vliegbasis in Soesterberg en opent de deuren in het najaar van 2014.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie