Coen Heus draagt een steentje bij

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In zijn vierde seizoen bij Hoogland gaat Coen Heus (21) wellicht iets moois in de geschiedenis van de voetbalclub meemaken. Na de winst (3-1) zondag op Rigtersbleek zijn de kansen van de eersteklasser op een plek in de nacompetitie namelijk toegenomen. De hoofdklasse lonkt meer dan ooit en zou voor de club van voorzitter Peter Vreekamp een historische stap betekenen.

door Balt Gmelig

Niet eerder speelde de voormalige dorpsclub zo hoog in het vaderlandse amateurvoetbal. Via rechtstreekse promotie lukt dat waarschijnlijk dit seizoen niet meer. ,,We moeten realistisch blijven", zei Heus na de driepunter op sportpark Langenoord. ,,Het gat met Presikhaaf (elf punten) is te groot om nog kampioen te kunnen worden. Dus ik denk dat we dat uit ons hoofd moeten zetten en volledig voor de derde periode moeten gaan om toch te kunnen promoveren."

Heus droeg zondag zijn steentje bij aan de negende overwinning van Hoogland dit seizoen. Slachtoffer was dit keer Rigtersbleek, een van de mindere ploegen in de eerste klasse E. Heus: ,,Op basis van de eerste twintig minuten en tweede helft, hebben wij verdiend gewonnen. We waren feller en conditioneel beter waardoor we de wedstrijd naar onze hand hebben kunnen zetten."

De in Vianen geboren Heus heeft nog niet veel optredens in de hoofdmacht van Hoogland achter de rug. Na anderhalf jaar in het tweede elftal te hebben geacteerd, mocht Heus zich vorig jaar na de winterstop bij de selectie van trainer Ronald Heerschop aansluiten. Zijn debuut in de basiself maakte Heus vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen DWV.

Hij profiteert nu van het wegvallen van Herman Struijk (naar Brazilie geemigreerd) en Frank Voorwald (blessure). De ooit bij Nieuwland begonnen Heus is wel op een voor hem vreemde positie in het elftal terecht gekomen. ,,De afgelopen wedstrijden speelde ik linksachter. Van origine ben ik echter een aanvaller/middenvelder. Maar omdat ik linksbenig ben en aanvallende kwaliteiten heb, durfde de trainer het met mij wel aan als linksback. Verdedigen is soms nog wel lastig, omdat ik natuurlijk geen verdediger ben. Maar ik doe mijn best en op zich gaat het niet verkeerd."

,,Het liefst maak ik doelpunten of geef ik assists", vervolgt de student bedrijfseconomie. ,,Ik ben eigenlijk een pure links- of rechtsbuiten. Bij Hoogland spelen we geen 4-3-3 maar 4-4-2, dus het liefst ben ik dan één van de twee spitsen."

Heus moet het vooral van zijn snelheid hebben. ,,Maar ik kan ook makkelijk een mannetje passeren, een goede voorzet geven en beschik over een goed schot." Aan sommige onderdelen moet de twintiger nog wel werken. ,,Mijn rechterbeen is niet sterk. Verder moet ik beter in de persoonlijke duels worden en moet mijn handelingssnelheid omhoog."

Voorlopig is Heus verzekerd van een plek in de basiself van Hoogland. ,,Ik denk dat ik de komende wedstrijden wel op mijn plek in de verdediging blijf staan. Maar zodra Frank weer fit raakt, is de kans groot dat hij mij vervangt. Hij is toch meer een verdediger dan ik ben. En zelf strijd ik ook liever voor een positie op het middenveld of de aanval."

De in Amersfoort wonende Heus blijft Hoogland ook na dit seizoen trouw. ,,Ik zie geen reden om te vertrekken. Ik wil bij Hoogland een vaste waarde in het eerste elftal worden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie