Rijke fantasie in concert Amersfoorts trio

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - het Amersfoortse ensemble Muzette verzorgt vrijdag 28 februari een kamermuzikaal concert in kerkgebouw De Kandelaar aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort. Het fluit- en pianoduo wordt voor de gelegenheid bijgestaan door organist Harry van Wijk, vaste organist van De Kandelaar.

door Peter Bruinsma

Pianiste Ineke Opstal is verheugd over het programma en de goede samenwerking. ,,Het voornaamste stuk in het programma is wel het Carnaval des Animaux, het bekende werk van Camille Saint-Saens. Hij schreef deze cyclus van veertien dierenportretten in 1887 en heeft als ondertitel 'een grote zoölogische fantasie.' Zij lijkt echter meer een muzikale fabel, soms zelfs een satire. Het leuke is dat wij als uitvoerenden afwijken van de gangbare bezetting waarbij ook een xylophoon, strijkers en een harmonika deel uitmaken van het uitvoerend ensemble. Wij spelen dus alle partijen in onze bezetting: fluit, piano en orgel."

Met fluitste Anja van den Bedem vormt Ineke Opstal al jaren het duo 'Muzette'. ,,We hebben elkaar leren kennen op een concert waarbij we allebei solistisch optraden. Daar ontstond het idee voor een samenwerking. Muzikaal klikte het. We streven naar vijf optredens per jaar in vooral Amersfoortse lokaties. In ons programma 'Met muziek de wereld rond' projecteren we beelden met muziek. Die combinatie spreekt vooral ouderen erg tot de verbeelding", voegt Ineke Opstal toe. Ze studeerde schoolmuziek met specialisatie piano, was vakleerkracht muziek, maar is tegenwoordig vooal actief als begeleider en repetitor van voornamelijk Amersfoortse koren. Daarnaast dirigeert ze zelf enkele koren en begeleidt ze zangers in liederenprogramma's.

De kennismaking met Harry van Wijk vond ook plaats tijdens een korenconcert. ,,Bij die ontmoeting stelde hij een samenwerking voor. Harry is niet alleen organist in De Kandelaar, maar ook koordirigent en samensteller van concerten in de reeks Muziekmakerij. Hij programmeert gevarieerde programma's die in concertvorm en gevarieerde bezetting op gezette tijden in De Kandelaar worden gerealiseerd. Het concert op 28 februari maakt ook deel uit van de concertserie. Harry van Wijk lanceerde het idee om het Carnaval des Animaux als uitgangspunt voor een gezamenlijk concert te nemen. Hij had het stuk al eerder in de bezetting orgel, piano en fluit gespeeld en wist dus dat het werkte. De strijkerspartij wordt door het orgel gespeeld. Ik neem de twee piano's voor mijn rekening en Anja is de ene keer de klarinet (koekoek), de andere keer cello (zwaan) en soms ook gewoon fluit (voliére). We zijn zelf erg verrast over hoe goed het geheel mengt en hoe het toch klinkt als het 'echte' Carnaval des Animaux.", verduidelijkt een enthousiaste Ineke Opstal.

Carnaval des Animaux kreeg als ondertitel: Grande Fantasie Zoölogique. ,,Dat verklaart meteen de titel van ons concert", aldus Opstal. ,,We gingen op zoek naar meer repertoire met als titel of uitgangspunt een fantasie. Dat is gelukt met werk van Fauré, Saint-Saens en Borne. De stukken zijn fantasierijk genoeg en ook de wisselende bezetting waarin we het concert presenteren voegt veel toe aan de gevarieerde en rijke klankkleur."

De Kandelaar, Heiligenbergerweg Amersfoort, vrijdag 28 februari, 20.00 uur, collecte na afloop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie