Start begeleide fietstochten Vliegbasis Soesterberg

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SOEST - Nog voordat de hekken van Vliegbasis Soesterberg begin oktober 2014 definitief openen voor het publiek, is het mogelijk om het mysterieuze landschap achter de hekken te ontdekken. Vanaf zaterdag 1 maart kunnen geïnteresseerden deelnemen aan fietstochten. Deskundige gidsen nemen fietsers mee in het geheime landschap en laten hen de bijzondere natuur en cultuurhistorie, kunst en militair erfgoed uit de koude oorlog beleven.

De fietstochten worden namens de samenwerkende partners (provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Utrechts Landschap) georganiseerd en begeleid door vrijwilligers van Utrechts Landschap. De drie fietstochten zijn verschillend van opzet.

Natuur en militair erfgoed route

Dit is een fietsroute met de nadruk op de natuur en het militaire erfgoed. Ze staan stil bij de shelters, het munitiepark, de kerosineheuvel en andere belangrijke herkenningspunten uit de militaire geschiedenis. Het is niet mogelijk om de objecten in te gaan.

Maximale aantal deelnemers is vijftig (verdeeld over twee groepen), vanaf 1 maart elke eerste en derde zaterdag van de maand.

Start: 13.30 uur, duur is twee uur en de afstand 10 kilometer.

Kunstroute in militair landschap

Sinds 2011 wordt gewerkt aan de realisatie van 'kunstcollectie de Basis': negen semi-permanente kunstwerken die de betekenis en achtergrond van Vliegbasis Soesterberg op een bijzondere manier verbeelden. De kunstwerken zijn verborgen in verschillende objecten en zijn zo geheimzinnig als het landschap zelf. Onder leiding van een gids krijgen deelnemers toegang tot enkele van deze kunstwerken, waaronder het minimuseum The Receptor in de verkeerstoren en 'Secret Operation 610'.

Maximale aantal deelnemers is tien, vanaf 1 maart elke eerste zaterdag van de maand. De start is om 10.30 uur, duur is twee uur en de afstand 5 kilometer.

Koude oorlogroute

Deze fietstocht gaat niet alleen langs het militaire erfgoed, maar fietsers kunnen er ook ìn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de commandobunker en de ondergrondse legering van binnen te bekijken. De objecten komen uit de tijd van de koude oorlog en geven een aardig gevoel over de toen reële nucleaire dreiging.

Maximale aantal deelnemers is twintig in twee groepen van tien vanaf 15 maart elke derde zaterdag van de maand. De start is om 10.30 uur, de duur twee uur en de afstand 5 kilometer.

Aanmelden

Het is noodzakelijk om van tevoren aan te melden. Dat kan via de website van Utrechts Landschap; www.utrechtslandschap.nl/activiteiten. Hier staat ook informatie over startplek en tijden.

Meer informatie over de historie van de vliegbasis, de kunstcollectie en de openstelling van het Park Vliegbasis Soesterberg vanaf oktober 2014 op www.vliegbasissoesterberg.info.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie