Amersfoort2014 maakt zich hard voor betaalbare sociale huurwoningen

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De gemeente Amersfoort heeft de ambitie een CO2 neutrale gemeente te worden in 2030. Een nobel streven dat Amersfoort2014 van harte ondersteunt. Deze ambitie kan echter alleen gehaald kunnen worden als de gemeente, de inwoners, de bedrijven en woningbouwcorporaties hier gezamenlijk de schouders onder zetten. Eén van de afspraken uit het convenant tussen de gemeente en de woningbouwcorporaties is de ambitie om huizen te renoveren tot zogenaamde NOM-woningen (Nul Op de Meter). Geen enorme stookkosten!

Dát is precies waar de huurders in de Bloemenbuurt van het Soesterkwartier al jaren van dromen. Op de warmtescan, uitgevoerd in 2012 zijn de huurwoningen in de Bloemenbuurt duidelijk te herkennen. De huizen zijn rood tot paars gekleurd, wat inhoudt dat er zeer veel warmte ontsnapt door de daken van de woningen (veelal energielabel F). In een onderzoek van de Woonbond, uitgevoerd in 2012, wordt geconcludeerd dat er tot € 60,- per maand te besparen is als de woning geïsoleerd wordt. Dit houdt in dat er voor ruim € 42.000,- per maand (ruim € 500.000,- per jaar!) verdwijnt door de daken/vloeren/muren van de inwoners van de Bloemenbuurt. Dit zijn grote bedragen en in het bijzonder voor inwoners die veelal van een minimum inkomen of bijstandsuitkering rond moeten komen.

De gemeente Amersfoort staat indirect voor ruim € 620 miljoen garant voor de woningcorporaties. Met deze garantstelling kunnen woningcorporaties voor een relatief lage rente lenen en sociale huurwoningen bouwen. De gemeente is vanuit deze garantstelling in de positie prestatieafspraken te maken met woningcorporaties. Op dit moment gebeurt dit middels intentieverklaringen en convenanten waar boterzachte afspraken in staan. De bewoners van de Bloemenbuurt schieten hier dus helemaal niets mee op.

Amersfoort2014 wil heldere afspraken maken met de woningcorporaties om de energieverspilling tegen te gaan én de inwoners die het financieel al zwaar genoeg hebben op een duurzame manier te helpen. Deze afspraken moeten leiden tot reductie van de stookkosten én een grote stap voorwaarts richting een CO2 neutraal Amersfoort in 2030. Daarom heeft Amersfoort2014 in het verkiezingsprogramma opgenomen om een stadsbreed huurdersplatform in het leven te roepen, waarin huurders, woningbouwcorporaties en gemeente met elkaar afspraken maken over "lopende" zaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie