Buurtbudget Soesterkwartier. Met mest gooien of de waarheid?

5 april 2014 om 00:00 Nieuws

Het is weer zover. De wijken krijgen weer de mogelijkheid om ons aller geld te besteden voor leefbaarheid en sociale contacten in de wijken.

In het Soesterkwartier is het al jaren zo dat "De Grote Grazers" een stevige vinger in de BuurtBudgetPap hebben. Zij vragen elk jaar grote bedragen aan, en als WBT leden, beoordelen zij of een aanvraag wordt toegekend of afgewezen. De slager die zijn eigen vlees keurt? Onder goedkeuring van het Slagersgilde?

In de verantwoording naar de gemeente toe is alles te zien. Er is duidelijk te zien dat De Wagenwerkplaats elk jaar weer een aanvraag indient. De WagenSpeelplaats is ook niet weg te denken uit de lijst van gehonoreerde aanvragen, Buurtvereniging Palm/Hulststraat snoept al jarenlang uit de Buurtbudgetpot. Verkeerstuin, wijkwebsite, wijkmuseum, winter of zomerkwartier. Bij al deze projecten zijn slechts een aantal vaste bewoners, direct of indirect, betrokken.

Waar de gemeente blijkbaar niet naar vraagt is: welke aanvragen zijn er niet gehonoreerd en waarom niet? M.i. zou dat de Transparantie zeer ten goede komen. De Buurtbudgetcommisie geeft daar geen enkele informatie over. Bewoners kunnen dus niet beoordelen hoe eerlijk het er hier aan toe gaat.

In oktober 2013 was er een Wijkraad in de wijk. In de folder stond glashelder dat er ook gelegenheid zou zijn om vragen te stellen. Menigeen was om die reden dan ook aanwezig met de vragen in de aanslag. De Wijkraadcommissie had het echter zo geregeld dat er geen seconde tijd was om zelfs maar één minieme vraag te stellen. De alom bejubelde Transparantie was nergens te bekennen.

Het wijkbewonersteam (WBT) is nu een stichting met alle nadelige gevolgen (voor de bewoners) van dien. De bewoners die al járen de dienst uitmaken in de wijk, zullen hun positie niet gauw meer opgeven. Zij zitten nu nóg steviger in het zadel en blijven ervoor zorgen dat het Buurtbudget onder eigen armen wordt verdeeld. Niks Transparantie. Niks democratisch. Niks voor Alle bewoners.

Het WBT schrijft: "Er dient wel een evenredig draagvlak onder de inwoners van de wijk te zijn voor een project." Deze wijk heeft circa 12.000 bewoners. Circa 5 van hen bepalen bijna alles in deze wijk. Geweldig, evenredig draagvlak dus….

Moddergooien? Kijk eens op de site van de gemeente of op www.buurtbudget.info en www.amersfoort.nl/buurtbudgetten

Overtuig u zelf!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie