'Er zijn veel mensen zonder sociaal netwerk'

14 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Rubriek Bruggenbouwers

In deze rubriek komen mensen aan het woord die bruggen bouwen tussen mensen met verschillende achtergronden, uit verschillende wijken, culturen, tradities en religies. Hoe doen zij hun werk en welke knelpunten ervaren zij? Wat zijn de uitdagingen en waardoor worden zij gemotiveerd? Deze keer sprak Christiaan Dekker met Harm Messink, vrijwilliger bij buurtcentrum het Klokhuis en de Burenhulpdienst in Randenbroek-Schuilenburg.

Wie bent u en wat doet u?

,,Ik ben vrijwilliger bij het Klokhuis en bij de BurenHulpDienst in Randenbroek en Schuilenburg. De BHD is opgezet om buren in met elkaar in contact te brengen met als doel hen iets voor elkaar te laten betekenen. Dat kan verschillen van een schilderijtje ophangen tot samen boodschappen doen of iemand helpen in de tuin. Er zijn best veel mensen met een klein of zelfs geen sociaal netwerk. Voor hen zijn buren extra belangrijk. Ik doe de pr van de BHD, ben coördinator van de loketten, en draai één à twee keer per week mee. Voor deze loketten zoeken we plekken waar veel wijkbewoners zijn, zodat de drempel om hulp te vragen zo laag mogelijk is. Zo zitten we in Zorgcentrum Nijenstede, tijdens een buurtmaaltijd in het Klokhuis en straks ook in Stip op het Operaplein."

Wat zijn de knelpunten en uitdagingen in uw werk?

,,Het grootste knelpunt is ook onze uitdaging: hoe kom je in contact met mensen die weinig of geen contacten hebben? En hoe bereiken mensen ons met hun hulpvraag? Kennen ze ons wel? Zijn wij toegankelijk genoeg? Voor veel mensen blijft hulp vragen moeilijk. Vaak weet je niet wat er achter de voordeur speelt, maar zie je wel dichte gordijnen of andere signalen. We steken in op kortdurende hulp, vaak eenmalig. Soms zie je gebeuren dat iemand die eerst hulp ontving, daarna ook iets voor een ander wil doen. Daar word ik enthousiast van."

Wat is uw drijfveer?

,,Het is mijn passie om mensen met elkaar in contact te brengen, zeker hen die in een (sociaal) isolement (dreigen) te raken. In een tijd van zelfredzaamheid en individualisme vind ik elkaar zien en iets betekenen voor je buren noodzakelijk in elke wijk. Daarom spreken we toch van samenleving: je leeft het leven samen. Via het Klokhuis en BHD kan ik daaraan in Randenbroek iets bijdragen. Vanuit mijn geloof volg ik Jezus als voorbeeld. Hij is mijn inspirator."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie