'Psalms and Hymns for Vespers' door St. Joris Kamerkoor en Glasgow Chamber Choir

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Na hun succesvolle samenwerking in 2011 geven het St. Joris Kamerkoor en het Glasgow Chamber Choir o.l.v. Michael Bawtree en Bas Ramselaar opnieuw samen concerten in Nederland en Schotland. Op het programma staat kerkmuziek uit de 20e en 21e eeuw rond het thema 'vespers': het meditatief avondgebed van de kerk. Instrumentale medewerking wordt verleend door organist Rien Donkersloot op het monumentale Naber-orgel van de St. Joriskerk.

Het slot van het concert vormen de 'Vespers opus 37' van Sergej Rachmaninov, waarvan beide koren de eerste zes delen uitvoeren (de 'echte' vespers; de andere delen hebben betrekking op de metten en de priem). Daarnaast klinken werken van andere componisten die zich door de vesperteksten hebben laten inspireren: de Zweedse componist Otto Olsson (1879-1934) met zijn 'Zes Latijnse hymnen' uit 1919 (door beide koren) en Wijnand van Klaveren (*1975), die zijn 'Magnificat' (2008) en 'Nunc dimittis' (2010) heeft opgedragen aan het St. Joris Kamerkoor en Bas Ramselaar.

Op het programma staan verder (door beide koren) 'Hymn to St. Cecilia' van Benjamin Britten en enkele delen uit de 'Strathclyde Motets' (door het Glasgow Chamber Choir) van de Schotse componist James MacMillan (*1959), in Nederland ook bekend door zijn optredens bij de Nederlandse radio-orkesten.

Het concert van zaterdagavond 22 maart wordt gegeven in de monumentale St. Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort, waarin deze kerkmuziek zeer tot zijn recht komt. De toegangsprijs bedraagt € 17,50 (€ 7,50 tot 18 jaar). Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via www.stjoriskamerkoor.nl, via welke website ook meer informatie over het concert beschikbaar is (info@stjoriskamerkoor.nl).

Het concert wordt in iets kortere versie herhaald op zondagmiddag 23 maart om 14.30 uur in de Martinikerk, Kerkstraat 4 te Doesburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie