Fasade kent dit jaar meerdere architectuurprijzen toe

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Fasade, het Architectuurcentrum van Amersfoort, houdt dit jaar weer een Architectuurprijs Amersfoort. Reden voor een aantal vragen aan Johanna van der Werff, hoofd van FASadE.

Waarom een Architectuurprijs Amersfoort?

Wij vinden het tijd om kwaliteit van Architectuur en Stedenbouw weer een impuls te geven. Met de verkiezing van het mooiste gebouw, zowel met een publieksprijs als met een vakjuryprijs, brengen we Architectuur op een goede manier in the picture. Amersfoort is een architectuur- en stedenbouwstad. Met Kattenbroek is Amersfoort (inter)nationaal op de kaart gezet. Indertijd was Kattenbroek de aanleiding om een tweejaarlijkse Architectuurprijs Amersfoort in het leven te roepen: toentertijd een publieksprijs voor het mooiste en kwalitatief hoogwaardigste project op het gebied van stedenbouw, architectuur of invulling van de openbare ruimte. Na Kattenbroek zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van stedenbouw en architectuur die de revue passeerden: nieuwe uitbreidingswijken, inbreiding en herontwikkeling.

Voor de hoeveelste keer organiseert Fasade deze prijs?

Het is dit jaar de zesde keer. In 2010 werd een reeks van vijf tentoonstellingen 'Architectuurprijs Amersfoort' afgesloten met de overzichtstentoonstelling 'Boom!ng Amersfoort'. Deze tentoonstelling gaf een beeld van een periode van tien jaar bouwen in de stad. Bij die gelegenheid is naast een publieksprijs ook een vakjuryprijs uitgereikt, daarvoor gaf een college van stadsarchitecten uit heel Nederland zijn oordeel.

Is er dit jaar weer sprake van een publieksprijs en een vakjury?

Ja deze dubbele formule geeft meerwaarde voor de architecten.

Maar het is toch crisis? Wordt er nog wel iets gebouwd?

Er wordt en is inderdaad minder gebouwd, maar er is wel degelijk voldoende oogst. Dat zal iedereen die in de maand juni op de traverse van de stationshal Amersfoort komt, zelf kunnen zien. Alle genomineerden zijn daar in juni tentoongesteld.

Wie mogen er stemmen?

Iedereen mag stemmen, daarvoor is het een publieksprijs. De vakjury velt zijn eigen oordeel.

Maar een groot publiek gebouw is toch niet te vergelijken met een woonhuis, ook al is dat onder architectuur gebouwd? Helemaal juist. Om die onvergelijkbaarheid tussen gebouwen te voorkomen, zullen we tot een beoordeling per categorie naar bouwkosten komen. Er komen dus ook meerdere prijzen.

Hebben jullie al inzendingen binnen?

Jazeker, het appelleert kennelijk aan een behoefte. Daarnaast begeven wij ons zelf ook actief in het veld en benaderen architecten via websites, via websites.

Waar kunnen mensen projecten melden?

Alle informatie is te vinden op een speciale website: www.architectuurprijsamersfoort.nl. Iedereen kan gebouwen en projecten aanmelden via info@architectuurprijsamersfoort.nl.

Zijn er nog voorwaarden?

Ja, alle gebouwen moeten tussen december 2010 en medio maart 2014 gebouwd zijn. En het aanmelden van projecten kan tot vrijdag 14 maart 2014.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie