Filmpremière van Twelve Years a Slave

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

LIEVE VROUW - Het dramatische, waargebeurde verhaal van een vrije zwarte man die 12 jaar vocht voor zijn leven en zijn vrijheid.

De derde speelfilm van regisseur Steve Mc Queen vertelt het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte man. Northup woont met zijn gezin in de staat New York waar slavernij onwettig is. In 1841 wordt hij met een smoesje naar Washington gelokt, gedrogeerd en als slaaf verkocht. Hij brengt twaalf jaar door op diverse katoenplantages in Louisiana voor hij erin slaagt zijn vrijheid opnieuw op te eisen. De film is gebaseerd op de autobiografie van Northup en volgt het boek vrij trouw.

McQueen gaat niet van start met een uitgebreide situering, maar na een korte vooruitblik duiken we meteen in het verhaal. Wat volgt wordt consequent vanuit het standpunt van de hoofdpersoon verteld. Northups verontwaardiging is ook die van de kijker. Het zorgt voor een sterke identificatie en een emotionele betrokkenheid die in McQueens vorige film, het gevoelloze 'Shame', afwezig bleven.

'12 Years a Slave' (16-plus) wordt getipt als kanshebber voor meerdere Oscars. Vanaf donderdag 20 februari in De Lieve Vrouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie