Zorghervormingen spreken de eigen kracht van mensen aan

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De VVD is van mening dat zonder mentaliteitsverandering zowel burgers én bij hulpverleners de zorghervormingen geen succes worden. Wanneer het gaat om niet-medische zorg, is die zorg veelal alleen effectief indien de hulpvrager (burger) verantwoordelijkheid neemt voor haar of zijn herstel. De hulpverlener kan bijdragen aan dat herstel door in zijn/haar professioneel handelen de zelfredzaamheid van de hulpvrager als belangrijk uitgangspunt te nemen. Hulpvrager en hulpverlener moeten geloven in de eigen kracht van de mensen.

Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeentes verantwoordelijk voor AWBZ, Jeugdzorg, Participatiewet en Passend onderwijs.

Donderdagavond 6 februari jl. organiseerde wethouder Bert Lubbinge een werkbezoek voor de raadsleden over de eerste, voorlopige bevindingen met het werken met de zgn. sociale wijkteams. Hierbij waren ook enkele leden van STIP Kruiskamp aanwezig om over hun ervaringen te vertellen. Van de 12 Amersfoortse fracties waren alleen VVD, D66 en GroenLinks aanwezig.

De gemeente Amersfoort wil de eerstelijnszorg (zorg ‘dicht bij huis’) versterken door de inzet van sociale wijkteams, zodat de toestroom naar de (soms inefficiënt georganiseerde) specialistische (vervolg)zorg beperkt gehouden wordt. Deze specialistische zorg is duur, kost de gemeenschap dus veel geld.

Wat doet een sw-team? In het sw-team zitten professionals van verschillende instellingen. Zij leveren zorg en ondersteuning aan mensen die extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld zieke ouderen, multiprobleemgezinnen of mensen met psychische klachten. Voor de professional is de hulpvraag leidend. Eerst wordt aan de hand van de hulpvraag van de mensen zelf gekeken naar wat iemand zelf kan. Vervolgens zoeken de professionals van het sw-team samen met de hulpvrager naar oplossingen binnen het netwerk (de omgeving) van de hulpvrager. De hulpvrager is de eigenaar van zijn of haar probleem en voert - zo veel mogelijk - de regie over zijn/haar eigen leven, en neemt zelf de verantwoordelijkheid om problemen op te lossen. Het is bewezen dat deze intrinsieke motivatie van belang is om aan een duurzame oplossing te werken. Uiteraard geldt dit voor de mensen die in staat zijn om zelf de regie te voeren. Wat het sw-team naast het werken met de concrete hulpvragen doet, is - op basis van signalen of informatie van derden - zelf actief mensen benaderen die mogelijk hulpvragen hebben. Met deze ‘preventieve aanpak’ wil men eventuele problemen vroegtijdig aanpakken - en oplossen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie