De christelijke elite van middeleeuws Caïro, te mooi gekleed, te arrogant

6 april 2014 om 00:00 Activiteiten

De afdeling Amersfoort van het vooraziatisch-egyptisch genootschap Ex Oriente Lux organiseert voor dit onderwerp een lezing.

De heer drs. M.Immerzeel van het Leiden Institute for Religious Studies zal spreken over de ontwikkeling van de positie van de christenen in de tijd van het opkomen van de Islam in Egypte.

Hoewel de Egyptische christenen na de Arabische verovering in de zevende eeuw meer en meer de druk van de opkomende Islam voelden, speelden hun civiele voormannen lange tijd een belangrijke rol in het bestuur van het land. Deze elite bestond voornamelijk uit schrijvers die in sommige gevallen op hoge posities waren benoemd. Binnen de Koptische kerk vormden deze sjeiks, of archons, een onmisbare schakel tussen de gelovigen en de kerkelijke autoriteiten. De elite nam het voortouw bij de bouw, verbouwing en decoratie van kerken, speelde een belangrijke rol bij de kerkelijke vernieuwing, en bemoeide zich nadrukkelijk met de verkiezing van patriarchen. In de late dertiende eeuw kwam de moslimbevolking in opstand tegen deze machtige groep, hetgeen uiteindelijk resulteerde in opgelegde bekeringen. De lezing gaat in op de invloed van de sjeiks en op de kerkelijke kunst die onder hun auspiciën tot stand is gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie