'Psychiatrische patiënten vallen tussen wal en schip'

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De socialistische partij heeft de plannen van Zon en Schild om drastisch te bezuinigen om een faillissement te voorkomen, afgelopen dinsdag aan de gemeenteraad voorgelegd. Zij willen actie ,,De gevolgen voor de cliënten zijn veel groter dan de directie zegt", betoogt fractievoorzitter Ad Meijer. ,,Mensen moeten, soms voor een tweede keer, gedwongen verhuizen. Cliënten die er niet aan toe zijn moeten zelfstandig gaan wonen en worden afhankelijk van zogenaamde FACT-teams die bij crisis ambulante hulp gaan verlenen. Ik wil dat de gemeente ingrijpt en dat de gemeente met een plan van aanpak komt."

door Bert Vos

Eerder werd al bekend dat er dit jaar bijna dertig cliënten vanuit de paviljoens uitgeplaatst wordeb. In de opvolgende jaren echter zijn dat er aanzienlijk meer en er worden nog meer maatregelen verwacht. De directie van GGz-centraal, waar de psychiatrische instelling aan de Utrechtseweg onder valt, zegt niet anders te kunnen. De financiële situatie van de organisatie is ernstig schrijft ze in het bezuinigingsplan ,,De solvabiliteit dreigt onder de vijftien procent te zakken, zodat er op veel grotere schaal moet worden ingegrepen." De reorganisatie moet op concernniveau afgehandeld worden, maar de grote klappen vallen in Amersfoort. Niet alleen vinden er gedwongen verhuizingen plaats, vallen er ontslagen, vinden er ingrijpende verschuivingen van woonplekken op het terrein plaats en wordt paviljoen Larikshof afgestoten. De Onderneming, een leer-werkbedrijf van GGz-centraal op industrieterrein 't Isselt, gaat over enkele weken sluiten. Dat betekent de opheffing van dagbesteding voor bewoners van Zon en Schild.

Tijdens de inspraakronde in het gemeentehuis vertelt Peter Develing, cliënt en werkzaam in de sociale werkplaats hoe de bezuinigingen zijn gaan tol eisen. ,,Dit is voor mensen met een psychiatrische aandoening bijzonder zwaar." Hij vergeleek het met de afwas doen. De overheid draait de kraan steeds verder dicht en Zon en Schild denkt dat het dan beter is om minder afwasmiddel aan het water toe te voegen. ,,Inmiddels gebruiken we serviesgoed dat vuil in de kast staat en verder zal gaan vervuilen."

De tweede spreker, Kima van de Meer, benadrukt de onmacht die cliënten ervaren. Er wordt vooral over hen beslist zegt hij. ,,Inspraak is er nauwelijks. Als lid van de cliëntenraad ervaar ik bijna dagelijks hoe de vele veranderingen als mededelingen bij de raad worden neergelegd." Ook de directie was uitgenodigd maar gaf in een kort mailtje aan 'dat één en ander plaatsvindt tijdens het medezeggenschapstraject'.

Ad Meijer vindt de reacties van de politieke partijen ronduit teleurstellend. ,,Ze zeggen dat het niet hun probleem is. Ze doen niets terwijl deze mensen tussen wal en schip vallen. ,,Ze verwijzen naar de ambulante hulp die vanuit de WMO betaald wordt. Maar die FACT-teams zijn echter nog niet in staat om de rol van Zon en Schild over te nemen. Ze bestaan net een paar maanden en zijn niet eens concreet ingevuld. Het is onduidelijk op welke wijze die patiënten worden opgevangen. Wat wij willen, is een warme overdracht zodat de betrokken cliënten weten waar ze aan toe zijn. Dat is nu niet het geval. Waar ik me kwaad over maak is dat de Christen Unie ons beticht van een verkiezingsstunt. Dat is onzin. Dit is wat er nu gebeurt, en daar springen wij op in."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie