Daken te huur voor opwekken zonnestroom

12 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente stelt de daken van drie sporthallen beschikbaar aan de stad om zonnestroom mee op te wekken. Inwoners, verenigd in een energiecoöperatie, kunnen zonnepanelen op de daken plaatsen en op deze manier zelf energie opwekken. Dit zorgt voor een lagere energierekening én een duurzame stad. Geïnteresseerden kunnen uiterlijk op 10 april een plan indienen.

De gemeente stimuleert inwoners en gebruikers van de stad om zonnepanelen te plaatsen: zonne-energie is een schone en duurzame vorm van energie. Bovendien gaat de energierekening een stuk omlaag. Niet iedereen beschikt echter zelf over een dak dat daar geschikt voor is. Bijvoorbeeld doordat het niet goed georiënteerd is op de zon. Of omdat het een monumentaal pand is of in een beschermd stadsgezicht ligt. Wethouder Cees van Eijk: ,,Ook mensen die geen geschikt dak hebben, hebben de behoefte om duurzame zonne-energie op te wekken. Samenwerking met buurtgenoten is daarbij een logische stap. Daar speelt de gemeente nu op in, door de drie daken aan te bieden. Een eerste stap, want misschien volgen er bij succes nog meer gemeentelijke daken."

Drie sporthallen

Het gaat om sporthal Juliana van Stolberg, Graaf Hendriklaan 146; sporthal Zielhorst, Trompetstraat 3 en sporthal Midland, Zangvogelweg 138. De gemeente wil met deze drie locaties ervaring opdoen. Mogelijk worden daarna meer daken van maatschappelijk vastgoed beschikbaar gesteld, in andere delen van de stad.

Met het plaatsen van zonnepanelen op de drie sporthallen wordt jaarlijks 130 ton CO2-uitstoot vermeden. Dat komt neer op het energieverbruik van 67 huishoudens.

Kosteloos

De gemeente stelt de daken kosteloos ter beschikking. Energiecoöperaties kunnen zonnepanelen op de daken plaatsen. Inwoners uit dit postcodegebied en de omringende postcodegebieden kunnen lid worden van de energiecoöperatie en vervolgens zonnestroom kopen. Voorwaarde is dat de deelnemers zich verenigen in een energiecoöperatie, omdat het alleen dan financieel rendabel uit te voeren is. Leden binnen een energiecoöperatie krijgen namelijk korting op de energiebelasting. Dit is mogelijk door het nationale Energieakkoord en de onlangs aangepaste Energiewet. Verder moet het plan een sociale meerwaarde hebben voor zowel de inwoners als de gemeente.

Deadline en selectie

Geïnteresseerden kunnen uiterlijk op donderdag 10 april een plan indienen bij de gemeente. In het plan moet duidelijk zijn onderbouwd hoe de zonnestroominstallatie binnen een jaar kan worden gerealiseerd.

Als er meerdere voorstellen voor hetzelfde dak worden ingediend, bekijkt de gemeente of deze initiatieven gecombineerd kunnen worden. Als dat niet mogelijk is, kiest de gemeente het plan dat het meest voldoet aan de voorwaarden en selectiecriteria. Als de initiatiefnemers van het gekozen plan niet binnen drie maanden bezig zijn met de realisatie, wordt het dak opnieuw aangeboden aan de stad

Informatiebijeenkomsten

De gemeente houdt in maart per sporthal een informatiebijeenkomst. Zodra de data bekend zijn, worden die aangekondigd op www.amersfoort.nl en in de gemeentelijke Stadsberichten in De Stad Amersfoort.

Tijdens de bijeenkomsten krijgen geïnteresseerden algemene informatie over het beschikbare dakoppervlak, het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden, het oprichten van of aansluiten bij een bestaande energiecoöperatie en welke zaken er nog meer bij komen kijken.

Meer informatie en alle voorwaarden staan op www.amersfoort.nl/zonnestroom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie