Judith Wammes wint Groot Amersfoorts Dictee 2014

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Groot Amersfoorts Dictee 2014

Op maandag 10 februari 2014 vond voor de vierde keer het Groot Amersfoorts Dictee plaats.

Burgemeester Lucas Bolsius opende officieel, Karel van de Graaf presenteerde, Guido de Wijs schreef de dicteetekst over het nieuwe Meander Medisch Centrum.

Vier groepen deelnemers schreven officieel mee: 15 geselecteerde krantenlezers, 15 geselecteerde Cursisten VUA, 16 via het eerste Amersfoorts Scholieren Dictee geselecteerde middelbare scholieren van zeven scholen en 11 uitgenodigde Prominenten, onder wie Govert Schilling, Govert van Brakel, Cees van Eijk, Joost Gruijters, Sylvia Cox, Martin Lorijn en Floor Visser.

Op de publieke tribune schreven ongeveer 60 toeschouwers officieus mee. Om het wachten op de uitslag -terwijl het nakijkteam onder leiding van Maaike Swets, rector van Het Nieuwe Eemland, ijverig over de dictees zat gebogen- te verzoeten, traden plezierdichter Theo Danes en zanger Jelle Koolstra op.

Winnaar van het Groot Amersfoort Dictee 2014 werd mevrouw Judith Wammes (47 jr), zelfstandig professional (notuleer- en redigeerwerkzaamheden). Zij maakte slechts 10 fouten.

In de categorie Prominenten won Govert Schilling, wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde en ruimteonderzoek, met 17 fouten. In de groep Scholieren won Soraya Al Saady van het Vathorst College met 20 fouten en winnaar van de Cursisten/Medewerkers van de VUA werd Hilde Osinga-Fernhout, docente Latijn, met 30 fouten.

De winnaars ontvingen een pen met inscriptie uit handen van Hans de Sain, directeur van De Algemene Boekhandel. Dicteewinnares Judith Wammes kreeg van Marjan Arts (bureauredacteur van Van Dale Uitgevers) de driedelige, loodzware dikke Van Dale. Zij ontving van de Algemene Boekhandel een taalboek en namens de Volksuniversiteit Amersfoort overhandigde juryvoorzitter Adri Baijens de hoofdprijs: het triomfantelijke beeldje van Nel Jongsma.

Prominentenwinnaar Govert Schilling kreeg van Manon Mesdag van Boekhandel Veenendaal een dik boekenpakket, Middelbare Scholierenwinnares Soraya Al Saady ontving een boek uit handen van John Schrijnemakers van Stichting De Leesfabriek en voor de VUA-groep waren er twee boeken als extra prijs van VUA-voorzitter Marjolein van der Heide.

De hoofdsponsors van het dictee waren de Rabobank Amersfoort en omstreken, Uitgeverij Deviant en Imago Mediabuilders en VERS.

Volgend jaar wordt het vijfde Groot Amersfoorts Dictee gehouden op maandag 9 februari 2015.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie