Column Joop de Keijzer

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Een vaarwel

Zou het de leeftijd zijn dat ik tegenwoordig wat sneller emotioneel word? Ik begin al te snotteren als ik met de kleinkinderen een zielige jeugdfilm zit te kijken of als een televisiefilm een happy ending kent.

Dat was ook de reden dat ik het niet kon opbrengen om naar de crematie van Ben van Elk te gaan. Op dit soort plechtigheden schiet ik zo vol en begin vaak ongecontroleerd te snikken. Kan moeilijk stoppen en snuit meerdere zakdoekjes vol. Ben pas weer een beetje bij de mensen als ik in de koffiekamer mij kan storten op een borrel of een sterke bak koffie. Ik schaam mij daar wel eens een beetje voor, maar ik kan het niet onderdrukken, waardoor vaak alle aandacht onbedoeld uitgaat naar uw stukjesschrijver. Ik hoop dat zijn weduwe Wijna het mij vergeeft. Ben van Elk was de stoere schipper op de fietsboot van de Eemlijn. De robuuste oud-commando had een vreselijk agressieve bacterie in zijn lijf die hem volledig heeft verwoest. Bij een ziekenhuisbezoek in het nieuwe Meander Medisch Centrum trof ik daar een broodmagere man, totaal gesloopt door de vele operaties en amputaties. Op de rouwkaart die zoon Henk van Tilburg mij had toegestuurd stond een forse Ben met ruige snor en getatoeëerde armen op het dek van zijn geliefde fietsboot. Zo zal ik hem herinneren. De lijdensweg die hij heeft moeten meemaken gun je je ergste vijand nog niet. Maandag kreeg Ben een prachtig afscheid bij en op de fietsboot waar iedereen was verzameld om een saluut te brengen waarna richting Rusthof werd gereden waar de crematieplechtigheid plaatsvond. Voorzitter van stichting Eemlijn Amersfoort en oud-wethouder Jelle Hekman hield er ook een toespraak met anekdotes en leuke verhalen ter nagedachtenis aan een vader, schoonvader, opa en lieve man. Zijn commandomaatjes zullen er zeker zijn en de vele vrijwilligers van de Eemlijn zorgen voor een waardig afscheid. Als brugwachter zal ik de bruggen nog vaak bedienen om de boot door te laten, maar Ben zal nooit meer zwaaien of de scheepstoeter laten loeien. Wijna zal niet meer op het dek staan om mij te bedanken voor het openen van zowel Kwekers als Koppelbrug. Ben is 73 jaar geworden. Ik wens hem een behouden vaart en de familie heel veel sterkte de komende tijd.

Volgende week weer een vrolijk stukkie met aandacht voor de lokale politiek en de komende gemeenteraadsverkiezingen in onze Keistad. Zit vanavond en morgenavond bij vier talkshows die worden opgenomen in Club 5 aan de Lavendelstraat. Alle lijsttrekkers gaan daar met elkaar in gesprek, gaan hun partij natuurlijk de hemel in prijzen. Dat gaat hopelijk spektakel opleveren. Ik zie het al voor me. SP-voorman Ad Meijer bijvoorbeeld, die verbaal gehakt maakt van BPA voorman Hans van Wegen. Of PvdA'er Louis de la Combé die stampvoetend het etablissement verlaat nadat hij door Simone Kennedy (CU) is weggeblazen tijdens een debat. Of Ben Stoelinga van Amersfoort 2014 die geen spaan heel laat van het verkiezingsprogramma van het CDA. Let wel, dit fantaseer ik! Lieve lezers, ik ben er beide avonden bij en hoop op vuurwerk. Dus dames en heren politici, nou eens niet het gebruikelijke saaie bla, bla, gaap, gaap-riedeltje. Ik schrijf het op, u leest het woensdag. Spannend!!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie