Judith Wammes winnaar Groot Amersfoorts Dictee

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De vierde editie van het Groot Amersfoorts Dictee is overtuigend gewonnen door Judith Wammes, die deelnam aan het dictee in de groep krantenlezers. Met slechts tien fouten liet ze ruim honderdveertig deelnemers achter zich. Bekende Amersfoorter, columnist en tekstschrijver Guido de Wijs had, net als de vorige drie edities, ook deze keer het schrijven van het dictee op zich genomen.

door Nicoline Lans

Het dictee, dat maandagavond plaatsvond in de raadzaal van het stadhuis, had net als voorgaande edities een thema. De Wijs koos dit jaar voor de opening van Meander Medisch Centrum aan de Maatweg. ,,Mijn valkuil was dat ik niet te veel medische termen zou gebruiken, daar moest ik voor uitkijken", vertelde De Wijs in de pauze terwijl het dictee streng nagekeken werd. ,,Ik ben al in februari begonnen en elke keer als ik een bijzonder woord hoorde, zoals 'calimerocomplex', schreef ik het meteen op. Soms geloofde ik niet eens dat het echt bestond, maar na zorgvuldige research bleek het dan toch een woord te zijn. Gek genoeg ben ik niet zo goed in spelling, dus ik heb de spellingcontrole alles uitvoerig laten nakijken. Deze avond moet een mix van humor, ontspanning en serieuze spelling worden."

De avond werd om half acht geopend door burgemeester Lucas Bolsius en gepresenteerd door Karel van de Graaf. Hoewel de reden voor de samenkomst in het gemeentehuis toch vrij serieus was, namelijk het moeilijke doch humoristische dictee zo correct mogelijk opschrijven, was de sfeer in de zaal luchtig en ontspannen. Meteen werd De Wijs door burgemeester Bolsius getrakteerd op een uiterst ingewikkelde zin. Na enige nakijktijd bleek hij slechts twee fouten gemaakt te hebben. In kleine stukjes opgebroken, en inclusief leestekens, werden vervolgens de zeven lange zinnen van het dictee door Van de Graaf aan de deelnemers voorgelezen.

Aan het einde van de avond mocht winnares Wammes de hoofdprijs, een beeldje gemaakt door kunstenares Nel Jongsma, in ontvangst nemen. Ook kreeg zij Van Dale-woordenboeken mee naar huis en mag ze de volgende editie van het Groot Amersfoorts Dictee plaatsnemen in de jury. Het was niet de eerste keer dat ze meedeed aan het dictee. ,,In 2011 heb ik ook meegedaan", aldus Wammes, taalliefhebber, perfectionist en freelance ondernemer. ,,Toen nam ik deel in de groep van de Volksuniversiteit Amersfoort (VUA) en ook toen won iemand in de groep krantenlezers." Daar heeft ze van geleerd. ,,De toenmalige winnaar vertelde dat hij de lijst van moeilijke woorden in het Groene Boekje aandachtig had bekeken. Dat heb ik deze keer ook gedaan. Ik wilde de lijst eerst uit mijn hoofd leren, maar toen dacht ik 'nee dat moet je echt niet doen'. Hoe langer ik de lijst bekeek, hoe meer het me begon te duizelen. Ik hoopte wel dat een en ander bleef hangen en dat is wel gelukt."

Naast Wammes mochten ook andere deelnemers een prijs in ontvangst nemen, zij waren de winnaars van hun eigen groep. Zo was Hilda Osinga-Fernhout met dertig fouten de winnaar van de groep spellingcursisten van de VUA, was Sorayah Al Saady met twintig fouten de beste in de groep scholieren (de groep scholieren bestond uit leerlingen van zeven verschillende middelbare scholen, een record voor het Groot Amersfoorts Dictee) en was Govert Schilling met zeventien fouten de winnaar uit de groep prominenten.

Het belang van dit dictee staat volgens schrijver De Wijs als een paal boven water. ,,Taal is belangrijk. Het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie is essentieel. Taal is levend en past zich aan. Er zijn wat de Nederlandse taal betreft twee groepen mensen. De ene groep vindt dat taal altijd verandert en accepteert dat. Bijvoorbeeld de vervanging van het woord 'even' voor 'ff'. De andere groep vindt dat je goed moet weten hoe het eigenlijk hoort. Ik hoor wel bij de tweede groep, het is belangrijk dat we weten hoe het hoort. Taal zorgt voor omgang met elkaar, met woorden kunnen we elkaar in bedwang houden. Met taal kunnen we elkaar beminnen en beheersen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie