Viering 200 jaar cavalerie wordt groot gevierd

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In 2014 bestaat de Koninklijke Landmacht tweehonderd jaar en op 23 april wordt dat op tweehonderd plaatsen in Nederland gevierd. De Nederlandse cavalerie zal haar eigen 200-jarige feest, als onderdeel van het grote geheel, vieren in de binnenstad van Amersfoort. Op dinsdag 4 februari vond in de Flint een bijeenkomst plaats van alle betrokkenen om tijdens deze militaire operatie niets aan het toeval over te laten.

door Nicoline Lans

Omdat Amersfoort een rijke geschiedenis heeft als garnizoensstad, kon de Keistad niet ontbreken als één van de locaties waar op 23 april het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht, en dus de cavalerie, wordt gevierd. Kolonel De Wit en majoor Polman hebben de algehele leiding tijdens de feestelijke dag en leiden de vergadering in de Flint op 4 februari. ,,Amersfoort heeft een lange traditie in de cavalerie", vertelt woordvoerder Erwin Vonk. ,,Cavalerie is in deze stad het grootst van heel Nederland en zeker na de Tweede Wereldoorlog vond vooral de cavalerie zijn basis in Amersfoort."

Op dit moment is nog één cavalerie regiment actief: Huzaren van Boreel. ,,Maar ook de drie reeds opgeheven regimenten: Huzaren Prins Alexander, Huzaren van Sytzama en Huzaren Prins van Oranje zijn nauw bij de viering betrokken", benadrukt Vonk. ,,Van elk regiment zal een groot aantal militairen afgevaardigd worden naar Amersfoort. Het grootste deel, denk aan ongeveer driehonderd man, zal afkomstig zijn van Huzaren van Boreel. Elk regiment zal zo sterk mogelijk vertegenwoordigd worden."

Deze huzaren zullen een mars door de binnenstad lopen. Deze mars gaat vanaf de Kamperbinnenpoort over de Langestraat naar de Hof, dan langs de Varkensmarkt, het Sint Jorisplein en het Stadhuis om te eindigen bij de Flint, dat tevens de hele dag zal dienen als verzamelplaats.

Op het Onze Lieve Vrouwekerkhof zullen tot 16.00 uur een aantal historische militaire voertuigen tentoongesteld worden. ,,De historische voertuigen die in de stad worden opgesteld zijn een Otter, een Ford Lynx, een Humber scoutcar, een Landsverk, een Willy's jeep en de Humber MK4 die onder de Canadese vlag als eerste Kamp Amersfoort binnenreed en daarmee het kamp bevrijdde in 1945."

Op de Hof zal een beëdigingceremonie plaatsvinden. ,,Vijf jonge militairen zullen de eed afleggen", gaat Vonk verder. ,,Onze VIP-gasten, die ontvangen worden in de Sint Joriskerk, zullen daarbij aanwezig zijn. Denk aan familie, gepensioneerde generaals, kameraden uit België en Duitsland en verschillende hoogwaardigheidsbekleders. De wapenoudste, generaal majoor buiten dienst De Jonge, zal een toespraak houden. Vervolgens zal een cavaleriewaardig cadeau aangeboden worden aan de burgemeester en vindt een defilé plaats."

Tijdens de bijeenkomst in de Flint en de verkenning door de binnenstad op 4 februari moest alles tot in detail, met militaire precisie, strak nagetrokken worden. ,,Alles moet goed gecoördineerd zijn", aldus Vonk. ,,Hoeveel spelers zijn hierbij betrokken? Kent iedereen zijn verantwoordelijkheid en taak? Hoe zit het met de inrichting en uitvoering? Hoe gaan we alle activiteiten op de Hof en het Onze Lieve Vrouwekerkhof passend krijgen? Heel belangrijk bij zo'n grote operatie." Ook de gemeente en de politie Amersfoort waren aanwezig bij de bijeenkomst.

Iedereen is welkom op 23 april. ,,En dan doel ik ook op oud dienstplichtigen en nu nog actieve militairen. Ook degenen die behoren tot de opgeheven regimenten. Maar ook op de technische troepen, geneeskundige troepen en oude onderhoudsmonteurs. Kortom, alle ondersteunende diensten. Iedereen die onder de cavalerie gediend heeft en ooit een zwarte baret heeft gedragen. Ik vind het belangrijk dat iedereen die betrokken was bij de cavalerie zich welkom voelt en bij deze viering en reünie aanwezig is. We vieren het met z'n allen en we willen laten zien dat we er zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie