D66 en PvdA finalisten in studentendebat

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Dat de signatuur van de finalisten overwegend links is zal -gezien de studentikoze doelgroep- niet direct verbazing wekken. Naast D66 en PvdA maken op maandag 3 maart ook SP en GroenLinks hun opwachting in het gebouw van de Hogeschool om verbaal de degens te kruisen.

AMERSFOORT - D66 en PvdA hebben zich geplaatst voor de finale van de studentendebatten van de Hogeschool Utrecht. Het debat van maandagochtend was de tweede in een serie van drie. In de laatste ronde -op 3 maart- komen de winnaars van de twee 'halve finales' elkaar tegen in het strijdperk.

door Daan Bleuel

Toch was de uitslag van maandag genuanceerder en minder vanzelfsprekend dan de uitslagen in de eerste ronde. Toen graaide Ad Meijer van de SP bijna vraatzuchtig alle stemmen bij elkaar. GroenLinks plaatste zich met slechts een kleine handvol kiezers als 'beste van de rest' voor de finale.

D66 won niettemin duidelijk. De Democraten (30 stemmen) namen het debat ook uiterst serieus en stuurden niemand minder dan wethouder Pim van den Berg de arena in. De PvdA kreeg uiteindelijk 21 stemmen achter zich en dat was een eerste opsteker voor de nieuwe lijsttrekker Louis de la Combé.

Dat het dit keer een échte 'wedstrijd' werd, was een compliment voor de deelnemers aan het debat. De pleidooien waren gepassioneerd en de focus was veel scherper op de doelgroep gericht dan bij de vorige gelegenheid. Het was ook een compliment aan het adres van de organisatie, die duidelijk geleerd had. Zo was de spreektijd bij de inleidende 'zendtijd voor politieke partijen' gehalveerd en was er -in tegenstelling tot de eerste keer- ruimte voor kritische opmerkingen van de andere politici. Daarnaast kon ook de -goedgevulde- publieke tribune weer vragen stellen. Het maakte het debat een stuk levendiger, al was de keerzijde dat het programma slechts ten dele kon worden afgewerkt.

Oud-BPA-wethouder Ben Stoelinga zal met gemengde gevoelens op het debat terugkijken. Zijn nieuwe partij Amersfoort 2014 heeft de ambitie de plaats in te nemen van de Burgerpartij die na een glansrijke zege bij de verkiezingen in 2010 aan eigen succes ten onder ging en versplinterde. Amersfoort 2014 moet het potentieel aan stemmers op een lokale partij op zich gaan verenigen. En dat is Stoelinga wel toevertrouwd. In Leusden stond hij ooit aan de basis van onvrede-partij Leusden'85, dat sindsdien lange tijd een belangrijke rol in de Leusdense politiek speelde.

Stoelinga zag aan de ene kant zijn optreden beloond met een derde plaats in het debat (met 16 stemmen), maar miste daardoor wel de eindstrijd. Stoelinga klaagde nog tijdens het debat over de geringe spreektijd die hij kreeg, waardoor het 'verlies' extra schrijnend zal zijn.

Stoelinga reageerde gebeten op een vraagsteller van Pvda-huize in de zaal, die suggereerde dat lokale partijen niet de kennis zouden hebben om de grote, landelijke problemen op lokaal niveau adequaat aan te pakken. Hij noemde dat 'een schandalige opmerking.' Waarmee het debat een emotionele lading kreeg.

Opvallend was de eensgezindheid onder partijen over de rol van de wijken in het nieuwe beleid. Amersfoort 2014 gaat -volgens lijsttrekker Stoelinga- met de fractie in de wijken vergaderen. Dat kwam hem op een kritische opmerking van Simone Kennedy (Christen Unie) te staan: ,,Vergaderen in de wijk is leuk, maar wat zijn jullie standpunten? Luisteren naar de burger is prima, maar politici zijn aangesteld om keuzes te maken.''

Het optreden van Kennedy, inmiddels een gelauwerd raadslid, kon ook op waardering van de studenten rekenen. Ze kreeg met 14 stemmen maar iets minder dan Stoelinga en kwam daarmee -zeker in relatie tot de normale politieke verhoudingen in Amersfoort- glorieus uit de bus.

VVD-woordvoerder Maria Ballast-Tatarian maakte de minste indruk op de studenten. Ondanks een sympathiek betoog over vernieuwingen in de zorg (,,geef het vak terug aan de professionals''), kreeg ze uiteindelijk slechts de steun van twee stemmers. In ieder geval veel minder dan de VVD normaliter in Amersfoort scoort. 29

Over het algemeen ging het debat méér over het toekomstig werkveld van de studenten dan de eerste keer. Pim van den Berg (D66) zei zich sterk te maken voor 'verbindingen tussen opleiding en werkveld'. PvdA wil budget voor de zorg vrijmaken door inefficiëntie, overtollige managementlagen en oversalariëring in de zorg en zorgverzekering aan te pakken. En de studenten hielden de sprekers bij de les: ,,Ik vond het interessanter toen het over 'social work' ging'', zei één van hen toen de geachte afgevaardigden zich teveel in andere zaken verloren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie