Kunstoogst vanaf 2000 te zien in Museum Flehite

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Momenteel vinden er in Museum Flehite noodzakelijke funderingswerkzaamheden plaats. Daarom is het museum de komende maanden doordeweeks gesloten. In de weekenden kunnen bezoekers echter van een bijzondere tentoonstelling genieten. Het museum toont onder de titel 'De collectie verrijkt' de mooiste schenkingen, aankopen, langdurig bruiklenen en legaten vanaf 2000.

door Onno Maurer

Wie de tentoonstelling bezoekt, zal merken dat er sprake is van een rijke 'kunstoogst' in die periode. Opvallende aankopen, zoals het Vanitasstilleven in Italiaans landschap van Matthias Withoos (1627-1703), geschilderd omstreeks 1655, of een twaalftal impressionistische werken uit de jaren 1920 tot 1930 van Hendrik Jan Wolter (1873-1952), die rond 1900 in Amersfoort actief was. Daarnaast belangrijke schenkingen van de erven van (Amersfoortse) negentiende en twintigste eeuwse kunstenaars, zoals J.P. van Wisselingh, Lotte Mayer, Arnold Pakkoo, Engelbert L'hoëst en Albert Fiks. De erven van laatstgenoemde schonken nog onlangs via de Oudheidkundige Vereniging Flehite ruim zeshonderd tekeningen en schetsen en enkele olieverfschilderijen van de jong overleden kunstenaar -Fiks stierf in 1945 op 37-jarige leeftijd aan een verfvergiftiging- aan het museum. De collectie Fiks die Museum Flehite sinds 2007 (toen er een grote overzichtstentoonstelling werd georganiseerd) aan het opbouwen is, kreeg met die genereuze schenking een enorme impuls. Ook van de Amersfoortse expressionist Engelbert L'hoëst (1919-2008) bezit het museum inmiddels een voor diens gevarieerde oeuvre representatief overzicht, dankzij schenkingen door de kunstenaar zelf en, na zijn overlijden, door diens weduwe.

De collectie van Museum Flehite werd sinds 2000 ook aanzienlijk verrijkt met de in 2007 in beheer verkregen Collectie Kamerbeek. Het Amersfoortse verzamelaarsechtpaar stelde begin 2007 de met veel liefde en passie opgebouwde collectie Nederlandse figuratieve schilder- en tekenkunst uit de periode 1850 tot 1950 beschikbaar voor een grote collectietentoonstelling. Onder de titel 'Jongkind tot Van der Leck' kon het publiek kennis maken met waarschijnlijk de belangrijkste privécollectie klassiek moderne kunst uit Amersfoort en omgeving.

Na afloop van de tentoonstelling in Museum Flehite (en nadien in het toenmalige Armando Museum in de Elleboogkerk) besloot het echtpaar grote delen van de collectie aan Museum Flehite in beheer te geven. Dit biedt het museum de mogelijkheid regelmatig werken van topkunstenaars uit de Nederlandse moderne kunstgeschiedenis te tonen, zoals Mesdag, Jacob Maris, Jozef en Isaac Israëls, Jan en Charley Toorop, Mondriaan en zoals nu in De collectie verrijkt :Kees Maks, Herbert Fiedler en Bart van der Leck.

Ten slotte mocht het museum in 2013 een groot deel van de gemeentelijke kunstcollectie in langdurig bruikleen ontvangen. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit een tiental orginele werken van een andere grote en bekende naam uit de Nederlandse moderne kunstgeschiedenis: Maurits Escher, eigendom van de gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie