“Geloven anno 2014”

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Aan het begin van het nieuwe jaar wensten we elkaar gezondheid, vrede, geluk en liefde toe. Zeggen we daarmee dat dat de belangrijkste dingen zijn in het leven? Wat geeft eigenlijk zin en betekenis aan ons leven?. Het zijn altijd de vragen geweest waarover profeten, zieners en denkers zich gebogen hebben. Mensen proberen antwoorden te vinden in de eeuwenoude verhalen en rituelen. Het geloof in God kan houvast geven en vertrouwen, vooral op moeilijke momenten van het leven. Twijfel bestaat ook want geloven is immers niet zeker weten! Toch hebben in de afgelopen decennia veel mensen zich gekeerd tegen religie en zich afgekeerd van het instituut “kerk”. Het lijkt alsof we de diepere vragen van het leven niet meer verbinden met godsdienst, met een religie. Niettemin is er behoefte aan bezinning, meditatie en spiritualiteit.

Verbondenheid, hartelijkheid en saamhorigheid.

Enerzijds ondervinden we dat in onze R.K. Kerk regels worden aangescherpt en het Bestuur van onze parochie gebouwen moet sluiten. Anderzijds ervaren we in onze geloofsgemeenschappen nog altijd een gevoel van verbondenheid, hartelijkheid en saamhorigheid. Vele vrijwilligers zetten zich in. Bovendien worden we altijd weer geraakt door een goede overweging en door de oprechtheid van de vrouw of de man die voorgaat. Het komt vaak voor dat mensen getroffen worden door de woorden van een gebed of lied. Aandacht, gastvrijheid, dienstbaarheid en aanwezigheid zijn de richtingwijzers van onze parochie.

Binnen een geloofsgemeenschap heeft een ieder zo zijn eigen vorm van geloofsbeleving. Jonge ouders bijvoorbeeld hebben andere vragen dan de vijftigers en de senioren. Hoe kunnen we elkaar daarin vinden en inspireren zonder ons als aparte groepen op te stellen? Elk weekend zijn er op allerlei plekken vieringen rond het Woord, met gebeden en vaak met Communie. Toch leggen de verschillende geloofsgemeenschappen, zeker in de doordeweekse activiteiten, verschillende accenten. Joke Litjens, voormalig mediapastor, zal een inleiding houden bij dit thema.

Parochieavond

Op woensdag 19 februari a.s is er een avond over “Geloven anno 2014” in De Pastorie aan de Kerklaan 22 te Hoogland. Aanvang 20.00 uur. De avond is bedoeld voor alle parochianen en andere belangstellenden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie