Drank en Horecawet: D66 vraagt college om oplossing voor Wereldwinkel

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Sinds begin 2013 heeft een wijziging in de Drank- en Horecawet verstrekkende gevolgen voor de kleine detailhandel met minder dan 15m2 vloeroppervlak voor ‘verpakte en onverpakte eetwaren’ Zij mogen sindsdien geen alcoholische producten meer verkopen. Voor de Wereldwinkels is dat een financiële strop , maar meer nog treft het de wijnboeren in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

“Amersfoort wil graag een fairtrade-gemeente zijn, maar dat wordt wel heel moeilijk als een belangrijke speler daarin, namelijk de Wereldwinkel, een deel van haar omzet moet missen doordat de wetgeving is aangescherpt” aldus woordvoerder Houwing. De verkoop van wijn en bier bevat zo’n 7 procent van de totale omzet.

Houwing hoopt dat het college bereid is om samen met de wereldwinkel en wellicht ook in overleg met Den Haag te kijken of er een passende oplossing voor dit probleem te vinden is. D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp zit ook bovenop dit dossier en denkt mee.

De vragen aan het college luiden als volgt:

1. Is het college er mee bekend dat de Wereldwinkel in Amersfoort door de nieuwe wet mogelijk geen wijn meer kan verkopen?

2. Is het college het met D66 eens dat dit het doel van de gewijzigde drank- en horecawet niet dient?

3. Is het college het met D66 eens dat het van de lokale markt verdwijnen van fair trade wijnen zowel de producenten als de consumenten onredelijk benadeelt?

4. Is het college bereid met de wereldwinkel naar een oplossing te zoeken waardoor deze wijnen in de winkel verkocht kunnen blijven worden, zonder dat er gevreesd hoeft te worden voor starre handhaving en mogelijk een boete?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie