Plaatsing struikelstenen verschoven

7 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Er is meer tijd van voorbereiding nodig om de eerste struikelstenen in het centrum van Amersfoort te plaatsen. De eerste dertig tot zestig van de ruim vierhonderd stenen voor Amersfoortse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden nu in het najaar van 2014 gerealiseerd. De toename van de vraag naar struikelstenen, die niet alleen uit Nederland en Duitsland, maar ook uit Frankrijk en Rusland komt, is de oorzaak van het uitstel.

Alle struikelstenen worden in Berlijn met de hand gemaakt door Michael Friedrichs-Friedlander in opdracht van de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig. De struikelstenen (Stolpersteine) ziet Demnig als een kleinschalig kunstproject en daarom wil hij niet dat de productie wordt verhoogd. Er mogen per keer alleen kleine aantallen worden geplaatst, zodat regelmatig het lot van de slachtoffers onder de aandacht kan worden gebracht. Te grote contingenten steentjes doen Gunter Demnig teveel denken aan de wagonladingen slachtoffers op weg naar de vernietigingskampen.

,,We zullen met hem overleggen over de realiteit en de gevoeligheid van de planning", aldus Abraham de Zwart, voorzitter van de Stichting Struikelstenen Amersfoort. ,,De vraag zal alleen nog maar toenemen, nu struikelstenen in heel Europa positief worden gewaardeerd. Er zijn nog honderdduizenden joden en verzetsstrijders die geen herdenkingssteen voor hun laatste woonhuis hebben gekregen."

Nabestaanden

Op www.struikelstenenamersfoort.nl staan de namen van de mensen waarvoor de struikelstenen (kubussen van tien bij tien met een messingplaatje met naam en geboorte en sterfdatum) zijn gepland. ,,We hopen dat nabestaanden contact met ons opnemen. Ze kunnen dan eventueel hun verhaal kwijt en wellicht is er meer informatie over voorouders. We willen met name contact met nabestaanden om hen te vragen aanwezig te zijn bij de plaatsing van de steen voor hun omgekomen familieleden."

Corderius

Op de website staan aangrijpende verhalen van leerlingen van het Corderius over hun studiereis naar Auschwitz-Birkenau en Krakau. 35 leerlingen hebben via de Stichting Struikelstenen Amersfoort 35 namen van slachtoffers van het naziregime meegekregen. Al deze slachtoffers leefden tijdens de oorlog in Amersfoort en zijn omgebracht in Auschwitz. Op hun reis hebben de leerlingen de namen van de 35 Amersfoortse slachtoffers op een kaartje meegedragen.

Een citaat van een van de leerlingen, Tessa Nauta: ,,De gedachte die steeds door mijn hoofd ging was: 'Hier had ik kunnen lopen. Hier was ik waarschijnlijk ook aan mijn eind gekomen, was ik eerder geboren.' Door mijn Joodse bloed zou ik hetzelfde lot tegemoet gekomen zijn dat is echt niet voor te stellen, maar toch is dat wat er ontelbare anderen wel overkomen is. Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk, ik kan er helemaal niets aan doen. Het enige wat wij nog kunnen doen, is het niet vergeten en de mensen ons respect tonen, en zorgen dat deze waanideeën voor altijd uit onze maatschappij verdwijnen en nooit meer terug zullen komen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie