Levensbeschouwing versus psychiatrie

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Op donderdagavond 13 februari om 20.00 uur is Arjan Braam, bijzonder hoogleraar Universiteit voor Humanistiek te gast in het Humanistisch Café Eemland. De avond heeft als thema “Christuswaan of Chi-kwadraat? Levensbeschouwing versus psychiatrie.”

Wie een periode van psychiatrische verschijnselen meemaakt, komt oog in oog te staan met indringende bestaansvragen. Hoe houdt het leven waarde en waardigheid bij het beleven van zulke heftige ervaringen? Kan religie helpen bij een psychiatrische stoornis? En wanneer zijn uitingen over geloof juist een teken van een psychiatrische stoornis?

Lang was het taboe om levensbeschouwing een plek te geven in de psychiatrie. Toch zijn er veel mensen waarbij hun geloof een belangrijke rol speelt in hun mentale situatie bv bij depressies.

De religiewetenschappen en de psychiatrie kennen diverse benaderingen. Soms worden inzichten pas helder als zij getalsmatig onderzocht worden. Arjan zal op deze avond over zijn bevindingen verhalen.

Arjan Braam werkt als psychiater bij de crisisdienst Utrecht en is opleider bij Altrecht GGZ. Per 1 oktober 2012 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Zijn leeropdracht op het gebied van 'Levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid, met bijzondere aandacht voor de psychiatrie' beoogt de wetenschappelijke kennis op dit gebied actueel te houden en verder uit te bouwen. Ook met ‘sober’ cijfermatig onderzoek.

Iedereen is welkom in het Humanistisch Café Eemland, Arnhemseweg 47 - Amersfoort, donderdagavond 13 februari 2014, 20.00 uur, deur open 19.30 uur.

Meer informatie:

www.deoudeviltfabriek.nl , agenda 13 februari 2014

Humanistisch Verbond Eemland, secretariaat 033 4619 300

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie